Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ODLAZAK KORMAKOVE IZ BiH Američka ambasadorka za svog nasljednika ima TRI SAVJETA

Politika
Autor:

Foto: Ambasada SAD/RAS Srbija

Imamo jako dobre odnose sa vlastima u Srpskoj, njenim institucijama, ali i sa građanima. Provodim politiku SAD jer nijedan američki ambasador nema pravo da bude “frilenser”, rekla je u oproštajnom razgovoru sa novinarima odlazeća ambasadorka SAD Morin Kormak.

Ona je naglasila da su njeni stavovi o političarima vrlo jasni.

– Postoji grupa političara koji se, nažalost, više fokusiraju na retoriku podjela, nacionalizam i izmišljene probleme, nego na stvarna pitanja koja se tiču građana ili na rješenje kako povećati ekonomski rast, otvoriti radna mjesta i poboljšati zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, kako spriječiti odlazak mladih – ističe Kormakova.

Prema njenim riječima, postoji i druga grupa lidera koji rade na rješavanju stvarnih problema i pokušavaju da u toku karijere unaprijede neke stvari, a nada se da će građani pomoći takvim političarima.

– Mi imamo jasno definisanu međuresornu politiku i ja provodim politiku svoje vlade. Ne miješamo se, nego podržavamo BiH, sve njene dijelove. Imamo značajne programe pomoći, kako u RS, tako i u FBiH i Distriktu Brčko – kaže Kormakova.

Smatra da je sada najvažnije da se formira vlast u BiH, a da bi rješavanje korupcije oslobodilo potencijal građana da postižu napredak.

– Ako uklonimo korupciju i političku blokadu koja to predstavlja na privredu, mislim da ovdje postoji ogroman potencijal – kaže Kormakova.

Ona je poručila da je fokus na obrazovanje jako važna stvar.

– Sada imate obrazovni sistem koji vašoj djeci obezbjeđuje loše obrazovanje i ne priprema ih za privredu 21. vijeka – kaže Kormakova.

Govoreći o BiH, rekla je da je to zemlja puna potencijala, koja je zaslužila da napreduje.

– Vidim mnogo potencijala u ovoj zemlji, u građanima ove zemlje, geografskom položaju i ja se iskreno nadam da ćete naći način da ostvarite taj potencijal u narednim godinama – kaže Kormakova, koja je istakla da je proputovala po cijeloj BiH i svuda se sastajala sa građanima kojima nije pominjala politiku.

– Ljudi kažu da žele poslove, da njihova djeca imaju obrazovanje, kako bi u BiH gradili svoju budućnost. Građani BiH ne traže neko veliko bogatstvo, nego samo bezbjedan život, sa dovoljno uslova da izdržavaju svoje porodice – rekla je Kormakova.

Kada je reč o aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO, Kormakova je rekla da joj je drago što su saveznici pozvali BiH da napravi korak naprijed, te dodala da je odluka o članstvu pitanje budućnosti i dogovora BiH i NATO.

Ambasadorka kaže da su SAD uvijek podržavale BiH na putu ka NATO i Evropskoj Uniji.

Govoreći o problemima oko izbornog zakona, Kormakova kaže da je u procesu izbora u BiH potrebno vise transparentnosti, da se glasa na fer i iskren način.

Savjeti za nasljednika

Na pitanje šta će savjetovati svom nasljedniku Eriku Džordžu Nelsonu, Kormakova je rekla da će mu reći da „postavi dugoročne ciljeve i fokusira se na njih“.

Drugi savjet Nelsonu je da ostane optimističan, te da putuje cijelom BiH i razgovara sa građanima, a ne samo političkim liderima.

– Morate se sastajati sa ljudima u njihovim školama, selima i krajevima, jer tek tada shvatate šta je BiH – ističe Kormakova.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO