Regioni

ODLUKA VEĆINE ODBORNIKA Tesliću nije odobreno kreditno zaduženja i plan kapitalnih investicija

Skupština opštine Teslić odbila je, odlukom većine odbornika, prijedlog kreditnog zaduženja od 6.500.000 KM za realizaciju kapitalnih projekata, kao i plan kapitalnih investicija za period 2019-2021. godine.

ODLUKA VEĆINE ODBORNIKA Tesliću nije odobreno kreditno zaduženja i plan kapitalnih investicija

Potpredsjednik Skupštine Predrag Markočević rekao je da je Klub odbornika SNSD na sjednici predočio podatke koji ukazuju da je ova lokalna zajednica prezadužena i da nema zakonske osnove za dopunski kreditni aranžman. On je rekao i da sumnjaju da predlagač odluke, načelnik opštine Milan Miličević nije predočio istinite podatke o ukupnom kreditnom zaduženju.

Markočević, koji je član Kluba odbornika SNSD, naveo je da je zaključkom formirana skupštinska komisija koja će utvrditi ukupnu kreditnu zaduženost Teslića.

Markočević je istakao da su odbornici prihvatili amandman Kluba SNSD, prema kojem se uvažava potreba za kreditno zaduženje od 2.800.000 KM za izgradnju distributivne i sekundarne vodovodne mreže u mjesnim zajednicama Osivica, Gornja Radnja, Ukrinica, Rastuša i Čečava.

Prema njegovim riječima, odbornici su naložili Miličeviću da za narednu sjednicu pripremi kreditno zaduženje uvećano za iznos od oko 160.000 KM po istom osnovu za naselje Ljeljug, a po amandmanu Kluba SDS.

Odbornik SP Miodrag Cvijić izrazio je žaljenje što nije prošao plan kapitalnih investicija za period 2019-2021.godine.

On je rekao da se ova partija zalaže za ulaganje u infrastrukturu i razvoj opšttine, a ne za prikrivene ciljeve pojedinih političkih partija.

Predsjednik Kluba odbornika SDS Milan Kasapović rekao je da je neusvajanjem kreditnog zaduženja i plana kapitalnih investicija, kao i odlukom o neprodavanju gradskog građevinskog zemljišta na lokalitetu Poslovne zone “Borja”, odbornička većina napravila veliki infrastrukturni zastoj za višemilionski prilive u lokalni budžet. Odbornici su na dnevni red 26. redovne sjednice lokalnog parlamenta uvrstili razmatranje informacije o presudi Ustavnog suda Republike Srpske da je Pravilnik o platama, naknadama i ostalim ličnim primanjima zaposlenih u Opštinskoj upravi Teslić neustavan i da nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Predsjednik Kluba SNSD Mišo Stojanović rekao je da je očigledno da je Miličević izašao iz ustavnog i zakonskog okvira, te da će zahtijevati kompletnu informaciju čija je to krivica i da li će biti finansijskih posljedica po lokalni budžet.

Zamjenik načelnika opštine Teslić Milovan Stanković rekao je da će načelnik postupiti prema instrukcijama Ustavnog suda Srpske i da će umjesto pravilnika biti donesen kolektivni ugovor.

On je naveo da nije pričinjena šteta po budžet primjenom Pravilnika o platama, naknadama i ostalim ličnim primanjima zaposlenih u Opštinskoj upravi Teslić. Stanković je ocijenio da je odbijanjem kreditnog zaduženja i plana kapitalnih incvesticija pričinjena šteta samo stanovnicima Teslića koji će biti uskraćeni za vodosnadbijevanje i kvalitetnu putnu infrastrukturu, a izloženi poplavama.

On je napomenuo da su kratkoročni politički interes ostvarili samo odbornici koji su glasali protiv predloženih odluka.

Skupština opštine Teslić odbila je i 10. jula, odlukom većine odbornika, prijedlog da u dnevni red bude uvršteno kreditno zaduženje Teslića od oko 6.500.000 KM, a načelniku opštine vratila na doradu Prijedlog odluke Plana kapitalnih investicija opštine za period 2019-2021. Odbornici su na današnjoj sjednici usvojili informaciju o izvršenju budžeta opštine Teslić za period januar-mart, kao i period januar-jun.

Odlukom većine odbornika u dnevni red nije uvršteno 17 tačaka, od ukupno predloženih 27, zbog nepostojanja urbanističkog plana ili što predlagač nije dostavio materijal.

Načlenik teslićkog Odjeljenja za urbanizam Nikola Stokić u obraćanju odbornicima je rekao da Teslić nema urbanistički plan od 1988. godine.