Politika

ODNOS MOSKVE I BEOGRADA Stefanović: Snažna podrška u odbrani teritorijalnog integriteta

Srbija ima snažnu podršku Rusije u odbrani svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji, a očekuje je i kada je u pitanju pokušaj Prištine da uđe u Interpol, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

ODNOS MOSKVE I BEOGRADA Stefanović: Snažna podrška u odbrani teritorijalnog integriteta
FOTO: SAVA RADOVANOVIĆ/TANJUG

Nastavljamo sa Ruskom Federacijom borbu za Kosovo i Metohiju, ne samo vezano za Interpol, nego i za druge međunarodne institucije – rekao je Stefanović.

On je za TV Pink naveo da se ta podrška ogleda i kroz različite multilateralne i bilateralne projekte, a naročito saradnju u sprečavanju štetnih posljedica koje bi mogle da nastanu ukoliko bi bile prihvaćene aplikacije poput samoproglašenog Kosova za Interpol.

Stefanović je naveo i da Srbija nije stala nakon prethodne Skupštine Interpola kada je (samoproglašeno) Kosovo odbijeno, te da je nastavila da radi sa drugim zemljama po tom pitanju.

– Nema zemlje kojoj nećemo prići, izložiti naše argumente i pokazati koliko bi politikantski bilo uplitati tu vrstu loših poteza u jednu policijsku organizaciju kakav je Interpol – rekao je Stefanović.

On je dodao da će Srbija morati da razgovara sa svima i intenzivno radi na tome da ne dozvoli takvu vrstu urušavanja svog teritorijalnog integriteta.

– Za nas nema spavanja, nema stajanja, mi moramo da se borimo za svoju zemlju, za Srbiju i to ćemo da nastavimo da radimo – poručio je Stefanović.

On je naveo da nabavka “Erbasovih” helikoptera govori o tome koliko Srbija napreduje, jača i koliko ima više mogućnosti da pomogne ljudima.

Prema njegovim riječima, ovi helikopteri su značajna tehnološka revolucija, u odnosu na ono sa čim je do sada raspolagao MUP Srbije.

– Ovi helikopteri služe da pomognu građanima Srbije, da njihova bezbjednost bude veća, da možemo da osmatramo iz vazduha, da snimamo tokom noći, da spasavamo ljude iz poplava – kaže Stefanović.

On je naveo da ovi helikopteri, kao najmoderniji, mogu da obavljaju posao u neuporedivo složenijim vremenskim uslovima.

– Oni će činiti sistem bezbjednosti efikasnijim. Moći ćemo da transportujemo naše jedinice, specijalne jedinice da vrše osmatranje iz vazduha, da značajno učestvuju u spasilačkim misijama, da pomažu vatrogascima u gašenju požara – rekao je Stefanović.

Prihvati notifikacije