Svijet

Odnosi na “ISTORIJSKI NISKOM NIVOU”: Kremlj poručio da nema više zajedničkih projekata sa Briselom

Rusija ne planira da započinje zajedničke projekte sa EU, s obzirom na to da Zapad vodi hibridni rat protiv Moskve, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov
FOTO: MIKHAIL METZEL/EPA

On je za TASS rekao da su odnosi Moskve i EU na “istorijski niskom nivou”, te da su dobro poznati razlozi zašto je to tako.

– Nedugo nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Brisel je pratio korake SAD i NATO i započeo hibridni rat protiv nas. Šef diplomatije EU Žozep Borelj prvi je pozvao na poraz Rusije na bojnom polju – istakao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, “više se neće raditi kao obično sa takvim kolegama” i Moskva ne planira ni da kuca na zatvorena vrata niti da inicira bilo kakve zajedničke projekte.

Pročitajte još

– Hvala Bogu, za nas svijet nije samo EU i imamo dosta prijatelja i istomišljenika kada se radi o narodima na drugim mjestima – naglasio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije kritikovao je vladajuće elite u EU zbog narušavanja vitalnih interesa i blagostanja evropskih građana.

– Oni prate antirusko vođstvo hegemona preko okeana gotovo sa punom poslušnošću, ponekad čak i nadmašujući SAD – naveo je Lavrov skrenuvši pažnju na zabranu energetskog dijaloga sa Rusijom koju je Vašington uveo evropskim zemljama.

Lavrov je napomenuo da je dijalog o energetici sa Rusijom decenijama garantovao Evropljanima napredak bez presedana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije