Društvo

“ODREAGOVALA SAM U AFEKTU” Doktorka se oglasila o rasističkom ispadu

Doktorka iz Novog Sada Milena Š., zaposlena u Kliničkom centru Vojvodine, koja je uvrijedila na rasnoj osnovi studentkinju iz Irske, oglasila se nakon pisanja medija o tom slučaju i navela da je odreagovala u afektu, te da se izvinjava.

“ODREAGOVALA SAM U AFEKTU” Doktorka se oglasila o rasističkom ispadu
FOTO: RADOVAN87/TWITTER/SCREENSHOT

Saopštenje doktorke prenosimo u cjelosti.

Dana 29.06.2020. godine dogodio se nemili događaj u liftu, u Novom Sadu, u zgradi u kojoj živimo svi mi, učesnici predmetnog događaja. Navedeni događaj izazvao je brojne reakcije u društvu, medijima i interpretiran je na pogrešan način.

Naime, kritični događaj je mene stavio u kontekst osobe koja mrzi ljude druge nacije ili boje kože, što nije tačno. Na nezakonito napravljenom snimku zabilježen je samo dio našeg cjelokupnog konflikta, i to onaj dio u kom sam ja u afektu izrekla neprimjerene riječi. Prethodne uvrede na moj račun od strane komšinice se nisu čule, jer nisu snimljene. Radilo se o internoj svađi dvije osobe, a tom prilikom je i meni upućeno par uvreda koje su mi teško pale. Moguće je da sam tako izazvana izgovorila i neke neprimerene riječi, bez razmišljanja.

Prije svega, istakla bih da ja ne mrzim bilo koga, ali sam predmetnom prilikom odreagovala u afektu, a sve izazvana prethodnim reakcijama svoje komšinice sa kojom sam se našla u liftu. Namjera mi nije bila da uvrijedim bilo koga, naprosto sam bila izazvana njenim nepristojnim ponašanjem.

S obzirom na to da je nezakonito napravljen snimak završio i na društvenim mrežama i u drugim medijima i izazvao brojne reakcije i komentare, dovodeći time moju profesiju u centar pažnje događaja koji se tiče isključivo komšijskog nesporazuma i konflikta, ukazala bih da ja lično ljekarsku pomoć nikad nisam, niti bih odbila bilo kojoj osobi, bez obzira na boju kože.

Navedeno dokazuje činjenica da sam nebrojeno puta u toku svoje ljekarske karijere pomogla i izliječila ljude druge vjere, nacije i boje kože. U svojoj dugogodišnjoj ljekarskoj karijeri i u odnosu s pacijentima, uvek sam se ponašala u skladu sa ljekarskom etikom i kodeksom, a svoj posao ljekara ću i dalje obavljati revnosno, posvećeno, odgovorno, kao što sam i do sad činila.

Ovim putem bih se izvinila svojoj komšinici zbog neprijatne situacije u kojoj smo se zajedno našle, usljed nesmotrenih reakcija. Žao mi je što se predmetni događaj desio i nadam se da do ovakvih situacija više neće doći. Posebno mi je žao što je izvlačenjem iz konteksta, i objavljivanjem samo dijela neprijatne situacije, koji je snimljen, u loš kontekst stavljen i moj grad Novi Sad u kom sam rođena i u kom sam odrasla i za koji smatram da je poseban, upravo zbog svoje različitosti, višenacionalnosti i tolerancije – napisala je ona.

Ova ljekarka je specijalista interne medicine u Kliničkom centru Vojvodine. Doktorka navodi da je rođena u Novom Sadu, dok se u zvaničnoj biografiji na sajtu privatne poliklinike u kojoj je takođe zaposlena navodi da je rođena u Beogradu, ali odrasla u Novom Sadu.

Podsetimo, snimak na kojem se čuje da žena, koja se predstavila kao doktorka, govori studentkinji Š. O. da izađe iz lifta, jer vlada korona, uz pogrdne reči, brzo se proširio na društvenim mrežama.

Prihvati notifikacije