Hronika

Određen pritvor osumnjičenima: Zeljković i saučesnici SPROVEDENI NA TUNJICE

Okružni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor Branislavu Zeljkoviću, direktoru Instituta za javno zdravstvo RS i ostalim osumnjičenima za zloupotrebe položaja u nabavci medicinske opreme tokom pandemije.

Određen pritvor osumnjičenima: Zeljković i saučesnici SPROVEDENI NA TUNJICE
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Osim Zeljkoviću, pritvor je određen i Draganu Dubravcu, direktoru firme Promeding, Slavku Bojiću, direktoru Procontrola i Saši Markoviću, vlasniku turističke agencije Travel for fan.

Pritvor osumnjičenima određen je zbog uticaja na svjedoke, te bojazni da će uništiti dokaze ukoliko se budu branili sa slobode.

Zeljković i saučesnici osumnjičeni su za zloupotrebe “teške” 790.000 maraka.

Pročitajte još

Bojić, Marković i Dubravac su u dva odvojena slučaja formirali konzorcijum firmi kako bi učestvovali na tenderima Instituta za javno zdravstvo RS, a koji su bili pregovaračkim putem.

U jednom slučaju nabavljene su zaštitne maske čija je tržišna cijena bila 0,36 maraka, a Institut je plaćao po cijeni od 6,9 maraka bez PDV-a.

U drugom slučaju naručena su medicinska zaštitna odijela iz Kine, a isporučena su nemedicinska odijela proizvedena u BiH. U prvom slučaju Zeljković i saučesnici su firmi Procontrol omogućili nezakonitu zaradu od 240.000 maraka, a u drugom turističkoj agenciji Travel for fan zaradu od 550.000 maraka. Za ove iznose oštećen je budžet Republike Srpske.

Prihvati notifikacije