Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ODRŽANA PETA ZDRAVSTVENA KONFERENCIJA U BiH stižu novi respiratori i testovi

Društvo
Autor:

Foto: Ministarstvo civilnih poslova BiH

Ministarstvo civilnih poslova BiH je danas održalo petu konferenciju zdravstva kojom je predsjedavala ministarka Ankica Gudeljević. Istaknuto je kako su tri ključna aspekta toka ove konferencije: kreiranje prioriteta u okviru postojećih lista potreba za medicinskom opremom, delegiranje kontakt osoba koje će biti zadužene za raspodjelu medicinske opreme i medicinskih sredstava i isporuka testova za BiH.

– Kako je uloga Ministarstva civilnih poslova koordinirajuća, tako će Ministarstvo u najkraćem roku prikupiti imena kontakt osoba iz RS, FBiH i Brčko distrikta kako bi cijeli proces distribucije potrepština bio što brži i u korist onih kojima je potreban – navedeno je u saopštenju.

Imajući u vidu da bi medicinska oprema trebala biti isporučena u najkraćem roku, Ministarstvo će odmah tražiti redefinisanje postojećih lista koje će biti prilagođene realnim potrebama u ovom momentu. Kao takve će ih dostaviti u kancelariju UNDP i Koordinacijskom tijelu za zaštitu i spasavanje BiH, prenosi Avaz.

Treba imati u vidu da je u ovom trenutku i tržište za nabavku opreme ograničeno zbog globalne potrebe te će, stoga, Ministarstvo civilnih poslova insistirati na hitnom pripremanju realnih i nedvosmisleno jasnih lista.

Testovi, respiratori i oprema

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kabineta u BiH tokom ove sedmice će zdravstvenim vlastima BiH dostaviti 10.000 testova čija je nabavka omogućena sredstvima Kabineta SZO u BiH kao i sredstvima globalne kancelarije SZO. Testovi će u jednakom omjeru biti dostavljeni, kako je zaključeno na konferenciji u FBiH i RS, a količina namijenjena Distriktu će biti, prema riječima šefa Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Akifa Pezerovića, proslijeđena u Tuzlu s obzirom da se testiranja za građana Distrikta tamo odvijaju.

Predstavnici UNDP će u periodu 15. do 25. aprila primiti prve količine respiratora i lične zaštitne opreme na temelju čega je potrebno izvršiti raspodjelu. Distribucija će biti izvršena u skladu dostavljenim potrebama na sva tri nivoa. Veoma važno je naglasiti da će biti jasno podijeljena donirana od kupljene opreme.

Učesnici konferencije

Na konferenciji su učestvovali Viktor Olasavski, šef Kabineta Svjetske zdravstvene organizacije u BIH, Rovnak Kan, predstavnica UNICEF u BIH, Steliana Nedera, šefica UNDP u BIH, Ingrid Mekdonald, rezidentna koordinatorka UN u BIH, Akif Pezerović, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH, Alen Šeranić, ministar Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Vjekoslav Mandić, ministar Federalnog ministarstvo zdravstva, Dušan Kojić član Koordinacijskog tijela BiH u ime Ministarstva civilnih poslova.

Za sljedeću Konferenciju ministarstva zdravstva u BiH predložene teme će se odnositi, između ostalih, i na mentalno zdravlje građana BiH tokom COVID-19 epidemije u BiH, a Ministarstvo će orgasnizovati prvu sljedeću konferenciju nakon završetka postavljenih rokova sa današnje kako bi se pratio tok realizacije dogovorenih aktivnosti i kako bi javnost u najkraćem roku bila upoznata sa rezultatima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO