Politika

"Održao obećanje dato majkama Srebrenice" Kristijan Švarc- Šiling o potezu Valentina Incka

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je održao obećanje koje je dao majkama Srebrenice donijevši odluku kojom se sankcioniše glorifikacija i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, izjavio je danas bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling.

"Održao obećanje dato majkama Srebrenice" Kristijan Švarc- Šiling o potezu Valentina Incka
FOTO DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Krisitijan Švarc Šiling

On je izrazio duboko poštovanje prema odlazećem visokom predstavniku Incku zbog njegove odluke da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti.

– Od istine se nikada ne smijemo udaljavati, jer to prije ili kasnije vodi nastavku širenja laži i na to bi aktivni političari stalno morali da misle – rekao je Švarc-Šiling je za Dojče vele.

– Kada to kažem, imam u vidu genocid nad Jermenima, koji je tek 100 godina nakon što se desio, postao viralan i tek nakon toga je izvršena korekcija. Ali do tada se desilo toliko nesreće i napravljena je velika šteta, jer je istina naprosto bila zaobiđena i zanemarena – naveo je on.

Pročitajte još

On je dodao da se na kraju svako sam mora pogledati u ogledalo i donijeti odluku po svojoj savjesti, istakavši da više nema “ni zakonskih ni moralnih opravdanja da se odgovorni političari i oni koji o zločinima sude i koji ih tumače, ne pridržavaju istine”.

– Okončanje ”tobožnjih rješenja” je tek početak i obaveza prema narednim generacijama kako bi pomirenje postalo moguće. To je istinski garant stabilne budućnosti Bosne i Hercegovine – zaključio je bivši visoki predstavnik, komentarišući donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida od strane visokog predstavnika Valentina Incka, čiji mandat ističe 30. jula.

Na Inckovo mesto 1. avgusta 2021. dolazi bivši nemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit.

Prihvati notifikacije