Magazin

Održavanja dobrog zdravlja: zdrava ishrana nam pomaže da se salo na stomaku svede na minimum

Iako višak sala na stomaku i oko kukova nekada simpatično zovemo "krofnice" - skladištenje dodatne masti u ovom dijelu tijela može ozbiljno uticati na zdravlje, čak i kod osoba koje nisu gojazne, upozoravaju ljekari.

Održavanja dobrog zdravlja: zdrava ishrana nam pomaže da se salo na stomaku svede na minimum
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA

Višak sala na stomaku nije samo pitanje toga da li ćemo ući u omiljeni par uskih farmerki, već je i znak našeg opšteg zdravlja.

Takođe poznata kao visceralna, ova konkretna masnoća se skuplja oko vašeg stomaka i značajno povećava rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa dva i nekih karcinoma.

Štaviše, studija koju je sproveo Journal of American Heart Association o Britancima starosti od 40 do 69 godina, otkrila je da se žene koje imaju više masti na sredini tijela, suočavaju sa 10 do 20 odsto većim rizikom od srčanog udara, u odnosu na one koje koje imaju istu težinu.

Ljekar opšte prakse Sara Garsed rekla je za The Sun:

-Pacijenti znaju da prekomjerna težina ili gojaznost nisu zdravi, ali su često šokirani kada saznaju da mogu imati „zdravu” težinu, a i dalje biti izloženi riziku od bolesti ako nose višak masti na sredini svoga tijela.

Pročitajte još

Sara je dodala da je gojenje u ovoj regiji posebno opasno baš zbog vrste masti o kojoj je riječ.

Upozorila je da je visceralna mast opasna jer vrši pritisak na vaše unutrašnje organe i kao rezultat toga dovodi vas u mnogo veći rizik da postanete žrtva ozbiljnih zdravstvenih problema.

Posljedice uključuju bolesti srca, srčane udare, visok krvni pritisak, moždane udare, dijabetes, rak dojke i Alchajmerovu bolest – za koje stručnjak upozorava da bi se mogle pojaviti odmah.

Kako spriječiti pojavu „stomačića“

Međutim, nije svako stomačno salo visceralno.

Našim tijelima je potreban sloj masti da zaštiti nas i naše organe, međutim, kada to preraste u više od jednog sloja zdrave masti, izlažemo se ozbiljnim problemima.

Dakle, kako se mjeri ili uočava visceralna masnoća? Dr Sara kaže da ne postoji pravi način da tačno izmjerite koliko visceralne masti imate, ali otkriva nekoliko savjeta.

– Ako je vaše tijelo oblika jabuke, sa više kilograma oko sredine, ali vitkijim nogama i gornjim dijelom tijela, ovo je znak visceralne masti. Takođe možete da obmotate metar oko struka, preko pupka i provjerite svoje mjere u skladu sa smjernicama Nacionalne zdravstvene službe za “zdravu” liniju struka.

Za žene, ako imate 90 centimetara ili više oko stomaka, to može značiti da možda nosite visceralnu masnoću, dok za muškarce ta brojka iznosi 100 centimetara i više.

Sara kaže da su dostupni i testovi koji precizno mjere vašu visceralnu masnoću, ali se oni veoma rijetko nude i mogu biti prilično skupi.

Кako izgubiti visceralnu masnoću

Visceralna masnoća gubi se, prije svega, redovnim vježbanjem, a aerobne vježbe su odličan izbor i izuzetno efikasne u ovom polju, kaže ova ljekarka.

Aerobna vježba je fizička vježba niskog do visokog intenziteta i uključuje aktivnosti poput brzog hodanja, plivanja, trčanja ili vožnje bicikla.

Poznata i kao kardiovaskularne vježbe – može se raditi kod kuće sa malo ili bez opreme, a najbolje je da se zagrijete pet do 10 minuta prije nego što počnete.

Ove vrste vježbi povećavaju broj otkucaja srca tokom određenog vremenskog perioda, podstičući vaše tijelo da sagorijeva visceralnu masnoću za energiju.

Zdrava, uravnotežena ishrana je važan dio održavanja dobrog zdravlja, a takođe pomaže da se salo na stomaku svede na minimum.

Dobar početak je smanjenje prerađene hrane, poput kobasica, keksa, čipsa, peciva i hrane za ponijeti.

Takođe, vrlo je važno svesti alkohol na minimum.

Odlučite se za ishranu punu voća, povrća, i kvalitetne proteine kao što su jaja, pileća prsa i riba. Tu su i integralne žitarice – smeđi pirinač i hljeb od integralnog brašna – koji vam mogu pomoći da uravnotežite zdravu ishranu u svakodnevnom životu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije