Društvo

Oduzet i smješten u azil: Istraga pokazala da je ženu napao vlasnički pas

Žena u Subotici, koju su prošle sedmice izujedali psi, prepoznala je onog koji ju je prvo napao, i riječ je o vlasničkom psu, a ne lutalici, pa je oduzet vlasniku i smješten u azil.

Oduzet i smješten u azil: Istraga pokazala da je ženu napao vlasnički pas
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je da je ovaj slučaj zapravo otkrio da su za devet od deset napada na građane odgovorni psi koji imaju svog vlasnika, ali nije želio da otkriva imena vlasnika identifikovanih pasa napadača, prenosi RTV.

– Jedna od poruka koju sada šaljem neodgovornim sugrađanima jeste da se dozovu pameti. Da će svi biti sankcionisani, maksimalna primjena svih zakonskih mjera će biti preduzeta protiv neodgovornih vlasnika pasa – rekao je Bakić.

Vođa čopora pasa koji su napali i nanijeli teže povrede ženi (55) oduzet je od vlasnika i smješten je u gradski azil, a identifikovala ga je sama žrtva nakon opsežne potrage koju su sprovele nadležne gradske službe u posljednjih sedam dana.

Šef Zoohigijenske službe u Subotici Aleksandra Bukvić rekla je da je žrtva vrisnula kada je vidjela fotografiju ovog psa.

– Sljedeće je bilo da je potvrdila da ovaj pas nju napao, a zatim nas je zamolila da samo sklonim fotografije jer ona nema snage više da gleda u njega. Na neka moja pitanja kako se to desilo, rekla je da je to bilo u 5.00 časova ujutro, da je ovog psa prvog ugledala, da su je nakon toga četiri ili pet manjih pasa okružili, dok je ovaj šetao sa lijeve strane i obavio taj najteži napad na nju i kasnije su je oborili – rekla je Bukvićeva.

Grad Subotica na godišnjem nivou izdvaja milionske sume za naknadu štete zbog napada pasa lutalica, a neodgovorni vlasnici, ukoliko se njihov pas kreće bez nadzora, rizikuju kaznu od svega 8.000 dinara (133 KM).