Sudbine

OGLASILA SE MAJKA MALE LANE "Imamo lošu vijest, ali nećemo stati, narode POTREBNI SMO JOJ"

Za bebu Lanu Jovanović iz Srbije, koja boluje od spinalne mišićne atrofije, i kojoj je potreban lijek od 2,4 miliona dolara, skupljeno je 1,7 miliona dolara.

OGLASILA SE MAJKA MALE LANE "Imamo lošu vijest, ali nećemo stati, narode POTREBNI SMO JOJ"
FOTO: ZALANINUZIVOTNUBITKU / INSTAGRAM

Za njeno ozdravljenje neophodno je još 700.000 dolara. Djevojčica se posljednjih nekoliko dana osjeća loše, a sada je došlo do novog problema.

– Lana vas pozdravlja najslađim osmijehom. Njena pluća su mnogo bolje i nadamo se da će tako i ostati. Posljednja dva dana naša Lana se bori sa temperaturom, ali se nadamo da je ona nešto blago i prolazno. Mi smo svakako srećni što vidimo ovaj osmijeh. Nažalost, 23 dana koja je ona provela u bolnici hraneći se na sondu, donosi je jedan problem. U ponedjeljak, Lani će biti ugrađen Peg (perkutana endoskopska gastrostoma), gdje će se napraviti rez na želucu kako bi se praktično zaobišao jednjak – piše na Instagram stranici, preko koje se skuplja pomoć za Lanu.

– Na taj način, Lana će se hraniti direktno u želudac jer je izgubila akt gutanja i za sad, ovo je jedini način ishrane koji je prihvatljiv za nju. Ovo ne mora biti trajno jer se uzdamo u lijek za koji skupljamo novac. Nadamo se da će joj on pomoći da ojača sve grupe mišića, pa samim tim da povrati sve funkcije što se tiču i gutanja.

– I zato, nemojmo da stajemo. Terapija je potrebna više nego ikad. Vjera u nju budi nam nadu, uliva povijerenje. Vjerujemo u vas, vjerujte i vi u našu Lanu. Idemo svi za Lanu, uključimo se, narode, potrebni smo joj. Uspećemo zajedno.

Lana Jovanović je desetomjesečna devojčica kojoj je dijagnostikovana spinalna mišićna atrofija, tip 1. Lijek za ovu bolest i Laninu budućnost postoji, ali košta više od 2 miliona dolara. Ista suma već je prikupljena za Sofiju Markuljević, koja boluje od iste bolesti.

Pročitajte još

Lana je među 34 pacijenta u Srbiji, koji primaju lijek spinrazu, terapiju dostupnu o trošku države od 2018. Spinraza usporava bolest i značajno pomaže, ali Lanini roditelji sa velikom nadom gledaju u novu gensku terapiju, nedavno registrovanu u Evropi. Ona košta 2,1 milion dolara. Riječ je o leku “Zolgensma”, prenosi Blic.

Lani možemo da pomognemo na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 808 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human 808 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069907-42

Uplatom na devizni račun: 160600000006991130

IBAN: RS35160600000006991130

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga i preko sajta Pomoć za Lanu.