Hronika

OGLASILI SE IZ VLADE I MUP KS “Obavijestili smo Tužilaštvo o stanju u Zavodu Pazarić”

Nakon što su u javnost dospjeli uznemirujući materijali o stanju u kojem se nalaze djeca štićenici Zavoda u Pazariću iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Vlade KS kazali su da su o ovom slučaju upoznali dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

OGLASILI SE IZ VLADE I MUP KS “Obavijestili smo Tužilaštvo o stanju u Zavodu Pazarić”
FOTO: KLIX/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U vezi fotografija i informacija objavljenih u javnosti koje se odnose na Zavod u Pazariću, policijski službenici Uprave policije MUP Kantona Sarajevo su odmah o tome upoznali dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koji je dao određene upute policijskim službenicima ove Uprave, po kojima postupamo – kazali su iz MUP KS.

U vezi s tim Vlada Kantona Sarajevo je u slučaju tretmana štićenika Zavoda u Pazariću tražila hitno postupanje Tužilaštva KS, pod čijim nadzorom se poduzimaju neophodne radnje radi rasvjetljavanja ovog događaja.

– Nakon prvih informacija o lošem stanju u Zavodu Pazarić, a koje je iznio direktor ove institucije prije nekoliko mjeseci, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS je putem Centra za socijalni rad izvršilo nadzor – kazali su iz Vlade.

Dodali su da prema izvještaju koji im je dostavljen, nije bilo indicija da je stanje u Zavodu Pazarić ovakvo.

Pročitajte još

– U narednim danima ćemo razmotriti mjere za ovaj problem i postupati u skladu s tim. Tražimo od nadležnih, posebno Vlade Federacije BiH i resornog ministra Veska Drljače da urgentno postupi i informiše javnost o stanju, te da osigura sve uslove za human boravak i odnos prema štićenicima. Vlada KS stavlja na raspolaganje svoje resurse – rekli su iz Vlade.

Podsjećamo, poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić danas je na pres konferenciji objavila fotografije i videosnimke na kojima se vide djeca, štićenici Zavoda u Pazariću, vezana za radijatore i namještaj.

(Klix)