Sport

OGLASIO SE ĐOKOVIĆ "Moje dobre namjere su predstavljene kao SEBIČNE I NEZAHVALNE"

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković je bio primoran da se oglasi saopštenjem nakon brojnim optužbi tokom boravka u Australiji.

OGLASIO SE ĐOKOVIĆ "Moje dobre namjere su predstavljene kao SEBIČNE I NEZAHVALNE"
FOTO: MORGAN SETTE/EPA

Đoković je naime tražio bolje uslove za tenisere tokom boravaka u karantinu pred Otvoreno prvenstvo Australije a njegove sugestije su izazvale brojne napade čak i drugih tenisera, kao i građana u zemlji.

– Moje dobre namjere prema kolegama u Melburnu pogrešno su predstavljene kao sebične, teške i nezahvalne. To nije istina. Istinski mi je stalo do kolega igrača i takođe razumem kako svijet funkcioniše – ko dobija veće i bolje i zašto je to tako. Zaradio sam privilegije na teži način i upravo iz tog razloga mi je teško da sam gledam kada znam koliko je meni značila svaka pomoć, gest i lijepa riječ kada sam ja bio mali i nebitan u svijetu. Zato korisim svoju privilegovanu poziciju da koliko god mogu budem od koristi kada je to potrebno. Oduvijek sam imao veoma dobar odnos sa Kregom, poštujem  trud koji je uložio da Australijan open bude mjesto kojem se radujem svake godine. U našem dopisivanju iskoristio sam priliku da razgovaramo o potencijalnim poboljšanjima uslova za igrače koji su u potpunom karantinu – objasnio je Đoković.

Srpski teniser ističe da je sugerisao neke prijedloge igrača iz zajedničkog četa iako je bio svjestan da su šanse da se on prihvati male.

– Bio sam svjestan da su šanse male da se bilo koji naš prijedlog prihvati, baš kao što je odbijen moj zahtjev da budem u karantinu sa timom u Melburnu umjesto u Adelajdu, zbog striktnih propisa Vlade. Pošto nisam mogao da budem s drugima u Melburnu, stavio sam se na raspolaganje da pomognem ako je potrebno. Razumijem da organizovanje međunarodnih sportskih događaja tokom pandemije predstavlja rizik i za lokalnu zajednicu i za igrače. Zbog toga se zahvaljujem Teniskoj asocijaciji Australije, Vladi Australije i građanima koji su prihvatili rizik sa nama u ime ljubavi prema igri i višestruke ekonomske koristi za zemlju. Počastvovani smo i daćemo sve od sebe da poštujem protokole. Nadamo se da ćemo moći da se brinemo o svojim tijelima i da budemo spremni za mentalne i fizičke izazove koji će biti pred nama kada turnir počne – dodao je Đoković.

FOTO: ANTONIO PAZ/EPA
FOTO: ANTONIO PAZ/EPA

On ističe da se stekao pogrešan utisak o teniserima i da su mediji “naduvali” priču oko karantina.

– Stvari u medijima su eskalirale i postojao je generalni utisak da su igrači, uključujući i mene, nezahvalni, slabi i sebični jer se neprijatno osjećaju tokom karantina. Svi smo došli u Australiju da se takmičimo. Nemogućnost treninga i pripreme zaista nije lako. Niko od nas nije dovodio u pitanje 14 dana karantina uprkos tome šta pojedini mediji pišu. Željno iščekujem da igram pred publikom i da se priključim teniskom ludilu i energiji grada koji su me vodili ovdje ka mnogim pobjedama. Radujem se i tome što ću u Melburnu vidjeti kolege. Dirnule su me brojne poruke zahvalnosti i ljubavi koje sam dobio u poslednjih nekoliko dana – naveo je Đoković.