Društvo

Oglasio se i Zolak “Pozivam Tužilaštvo da dođe i provjeri moje navode u vezi sa firmom TGT tehnogas”

Pozivam Tužilaštvo Republike Srpske da dođe u Agenciju za lijekove BiH, rekao je direktor ove agencije Aleksandar Zolak.

Oglasio se i Zolak “Pozivam Tužilaštvo da dođe i provjeri moje navode u vezi sa firmom TGT tehnogas”
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

On tvrdi da firma “TGT Tehnogas” nije mogla da prometuje medicinski kiseonik po zakonu zato što nije registrovan kao veleprometnik lijekova, a ni kao proizvođač lijekova.

 – Ovo govorim zato što sam na čelu institucije koja je nadležna i za proizvođače i za veleprometnike lijekova. Dozvola koja se spominje je u obavještenju od strane Ministarstva zdravlja RS je kolokvijalno rečeno registracija lijeka ili neki vid zastupništva za teritoriju BiH. Tu dozvolu može da dobije bilo koje pravno lice, ali u tim slučajevima kada to pravno lice koje je dobilo u ovom slučaju dozvolu za stavljanje lijeka u promet ili kolokvijalno registraciju ako nije registrovano kao veleprometnik potpisuje ugovor o saradnji sa nekim od veleprometnika iz BiH i onda oni u njihovo ime vrše velepromet lijekova, u ovom slučaju medicinskog kisika – kaže Zolak.

Pročitajte još

Kako objašnjava Zolak, promet, velepromet lijeka i kiseonika u ovom slučaju počinje uvozom, potom skladištenjem, distribucijom na teritoriji BiH i izvozom.

– Ponavljam, “Tehnogas” nije registrovan ni kao veleprometnik kiseonika niti kao proizvođač kiseonika. Ova dozvola je nešto potpuno drugo, ona je na snazi tri i nešto godine i bila je neaktivna sve vrijeme. Ovo što kažem da je bila neaktivna znači da se po toj dozvoli medicinksi kiseonik nije uvozio u BiH, a opet ovo kao i sve što sam rekao je lako provjeriti na zvaničnoj stranici Agenciji za lijekove BiH i iz izvještaja godišnjih o potrošnji lijekova u BiH koji Agencija svake govine skuplja i objavljuje – rekao je Zolak, piše RTV BN.

Prihvati notifikacije