Digitalna Srpska

OGRANIČAVANJE OPASNOG SADRŽAJA Jutjub najavljuje važne restrikcije od 18. juna

Jutjub je najavio da uvodi nova ograničenja za videozapise koji prikazuju oružje, nakon opetovanih poziva aktivista za ograničavanje potencijalno traumatičnog materijala.

Žena drži jutjub znak
FOTO: FREEPIK

Od 18. juna Jutjub će zabraniti sve videozapise koji pokazuju kako ukloniti sigurnosne naprave za vatreno oružje.

Jutjub, koji je u vlasništvu Gugla, takođe će ograničiti video snimke kućnih pušaka i automatskog oružja za korisnike mlađe od 18 godina.

Iako su aktivisti pozdravili inicijativu, rekli su da Jutjub mora pokazati da poduzima “stvarne mjere” kako bi spriječio da djeca budu izložena potencijalno traumatizirajućem sadržaju ili materijalu koji bi mogao podstaći nasilje.

Pročitajte još

Povrede uzrokovane oružjem vodeći su uzrok smrti djece i tinejdžera u SAD od 2020. godine, navodi se u izvještaju Fondacije Nacionalnog instituta za upravljanje zdravstvenom njegom (NIHCM) sa sjedištem u Washingtonu.

Godine 2022. broj djece u SAD koja su umrla ili povrijeđena pucnjavom dosegao je rekordni nivo.

Katie Paul, direktorka Projekta tehničke transparentnosti, upitala je zašto je platformi trebalo toliko dugo da izda novu politiku, kazavši da će grupa vidjeti koliko efikasno Jutjub provodi svoja nova pravila.

Jutjub je saopštio da su promjene pravila osmišljene kako bi odražavale nova dostignuća, poput 3D printanog oružja, koje je postalo dostupnije posljednjih godina.

Jutjub od korisnika mlađih od 17 godina zahtijeva dopuštenje roditelja ili skrbnika prije korištenja stranice. Računi za korisnike mlađe od 13 godina povezani su s računom roditelja ili skrbnika, piše N1info.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu