Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ogroman asteroid prošlog vikenda proletio blizu Zemlje (VIDEO)

Svijet
Autor:

Foto: youtube

Asteroid 2018 GE3 prošao je ovog vikenda pored Zemlje na pola distance udaljenosti od Mjeseca, a njegove dimenzije bile su između tri i šest puta veće od obima svemirskog kamena koji je 2013. godine pao u Rusiji i zbog koga je oko 1.500 ljudi bilo prisiljeno na potraži ljekarsku pomoć, piše portal “Ertskaj”.

Ovaj asteroid srednje veličine prošao je pored naše planete samo nekoliko sati nakon što je detektovan. Prvo su ga uočili iz američkog istraživačkog centra Katalina Skaj u subotu 14. aprila po lokalnom vremenu, pa su ga označili kao 2018 GE3.

Zemlji je najviše prišao na 192.317 kilometara, što je čak i teško porediti sa udaljenosti Mjeseca koja iznosi 400.000 kilometara, a prema izvještaju NASE, samo nekoliko sati nakon što je registrovana najbliža udaljenost asteroida 2018 GE3 od naše planete, on se još više približio Mjesecu.

Veličina tog asteroida, prema pojedinim procjenama, iznosi od 48 do 110 metara, što ga čini između tri i šest puta većim od obima svemirskog kamena koji je 2013. godine pao u Rusiji. Da je ušao u atmosferu Zemlje, vjeruje se da bi svakako napravio veliku štetu u zavisnosti od toga koliki njegov procenat bi ostao cijeli, pod kojim uglom bi pao, kojom brzinom, kao i, naravno, gdje bi pao.

Ipak, prema procjenama, Zemlja uopšte nije bila u ozbiljnoj opasnosti od 2018 GE3. Iako se kretanja asteroida pažljivo prate, ponekad se dogodi da se neki neopaženo provuče poput ovog ili svemirskog kamena koji je prije pet godina pao u Rusiji, napominje portal “Erthskaj“.

(Blic)

 

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO