Biznis

OGROMNO INTERESOVANJE ZA ZEMLJIŠTE U LICI Traže se placevi i kuće, a cijene će vas ostaviti bez riječi

Kada je kupovina nekretnina u pitanju, u modu je došla Lika, za kojom je posljednjih nekoliko mjeseci zavladalo ogromno interesovanje.

OGROMNO INTERESOVANJE ZA ZEMLJIŠTE U LICI Traže se placevi i kuće, a cijene će vas ostaviti bez riječi
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA

Kupuju se i traže stare ličke kuće, srušena seoska imanja, građevinska zemljišta, vrti se biznis, sređuju papiri, brzo mijenjaju vlasnička imena.

Nije za čuđenje, kada u igru uđe izuzetno niska cijena plodnog poljoprivrednog zemljišta, koje se masovno nudi u bescjenje, od jedne do dvije kune po metru kvadratnom, piše Slobodna Dalmacija.

Osim jeftinog zemljišta, kao i kuća za adaptaciju koje se mogu pronaći već od dvadesetak hiljada evra, pojačanom interesu presudio je i ogroman strah od korone, koji je ljude naveo da investiraju u zemlju, u proizvodnju svoje hrane.

FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA

Nisu samo Dalmatinci u igri, u posljednje vrijeme u Liku bježe i Zagrepčani, kojima je razorni zemljotres donio dodatni strah. Već za stotinak hiljada kuna postaju vlasnici prekrasnih kuća, na primjer na potezu od Gospića do Karlobaga, s plodnim tlom i šumom nadomak ruke.

– Mislim da sam jedini čovjek na svijetu koji želi da korona luduje još makar pet godina. Jer od kada je došla, biznis u mojoj agenciji za nekretnine, jedinoj preostaloj u Lici, se zakovitlao. Već nekih šest do sedam godina bilježim pojačani interes Dalmatinaca za kupovinom nekretnine ili zemljišta na području od Otočca do Gospića, doslovce u čitavoj Lici. No, u posljednjih nekoliko korona-mjeseci samo u mojoj agenciji finalizovali smo osamdesetak kupoprodaja. Dalmatinci masovno kupuju poljoprivredna zemljišta, privlači ih izuzetno niska cijena, a u igri su sve lokacije. Ako bih radio poređenje, poljoprivredno zemljište čak bolje ide od kuća i imanja – kazao je za Slobodnu Dalmaciju Ivan Bižanović, vlasnik agencije Lika nekretnine, inače i potpredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

U Lici prvi red do rijeke ima povišeni status. Naime, uz rijeku Gacku takvih lokaliteta više nema, a ako se koji i nađe u prodaji, nestane u tren oka. No, i u njenoj blizini cijena je već od 20 do 35 evra po metru kvadratnom.

Građevinskom zemljištu cijena se kreće od pet do 25 evra.