Politika

OHR je kočnica, ali i IZGOVOR ZA NERAD: Da li bi se domaći političari lakše dogovarali bez visokog predstavnika

Srbi poručuju da OHR treba da ode, Hrvati smatraju da nam ne treba ovakva Kancelarija visokog predstavnika, dok Bošnjaci ne žele da vide leđa OHR, ubijeđeni da je njegovo prisustvo garancija opstanka zemlje.

OHR je kočnica, ali i IZGOVOR ZA NERAD: Da li bi se domaći političari lakše dogovarali bez visokog predstavnika
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Međutim, činjenica je da 25 godina prisustva OHR od BiH nije napravilo funkcionalnu državu, niti je od domaćih političara proizvelo lidere spremne da se sami dogovaraju.

Naprotiv, u proteklim decenijama viđali smo beskonačne pregovore i situacije kada je odlukama OHR aplaudirala samo jedna strana u BiH dok su se ostali smatrali oštećenim do te mjere da se visoki predstavnik smatrao četvrtom stranom u pregovorima o ključnim pitanjima.

Uslovi

Formalni uslov za zatvaranje OHR je ispunjavanje famoznih četiri uslova i dva kriterijuma. Ako se ikad to desi, postavlja se pitanje kako bi se tada ponašali domaći lideri koji nikad nisu imali priliku da potpuno preuzmu odgovornost u svoje ruke. Da li bi se bez stranog protektorata lakše ili teže dogovarali nego sada, jer nijedna strana ne bi mogla da računa na “pomoć prijatelja”?

Delegat u Domu naroda BiH, Lazar Prodanović (SNSD), smatra da bi političari u BiH, bez OHR, bili primorani na dogovor.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Prisustvo OHR usporava proces kompromisa i iznalaženja jedinstvenih rešenja od interesa za sve u BiH. Imamo trenutno tri maksimalističke strane u BiH. Uvijek postoje maksimalistički zahtjevi. Neko očekuje da će neko nametnuti rješenje, a neko smatra da je to neprihvatljivo i da je u korist samo jedne strane. To je zapravo naslijeđeno iz vremena robusnog prisustva Kancelarije visokog predstavnika u BiH koji, ne samo da je smenjivao ljude, nego i nametao zakone, što je neprihvatljivo – kaže Prodanović za Srpskainfo.

Pročitajte još

Komentarišući često ponovljen stav bonjačkih političara da prisustvo OHR sprečava blokadu i disoluciju BiH, Prodanović kaže da postoje drugi mehanizmi koji garantuju poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, ali istovremeno i njene ustavne strukture.

– Postoji dejtonski Ustav BiH koji definitivno ne daje mogućnost disolucije. Bez dogovora i saglasnosti bilo koje od strana u BiH nemoguće je doći do rješenja u smislu da dođe do disolucije ili, uslovno rečeno, odvajanja jednog od dva entiteta – smatra Prodanović.

“Remetilački faktor”

Poslanik HDZ u Predstavničkom domu BiH Predrag Kožul poručuje da je ovakav OHR remetilački faktor, a šta bi bilo da ga nema naziva isključivo pretpostavkom.

FOTO: FENA/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: FENA/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Ali, sasvim sigurno da ne bi naši dogovori išli teže nego sada. Ovakav kakav jeste, OHR je anahrono tijelo, nepotrebno. Posebno aktuelni visoki predstavnik, i kada bi radio, radio bi štetu. Mi Hrvati se posebno referišemo na 2010. i njegove čuvene matematičke akrobacije s Domom naroda FBiH. To je jedan detalj koji govori u prilog tome da je ovakav OHR potrošio svoj mandat i čini mi se da on više radi štete nego koristi BiH – kaže Kožul za Srpskainfo.

Pročitajte još

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH, Adil Osmanović, nije direktno odgovorio na naše pitanje, ali zato kaže da OHR postoji u BiH zato što imamo nedovoljne snažne institucije koje treba da brane ustavnopravni poredak.

– Do momenta kada budemo imali institucije koje će u punom kapacitetu preuzeti na cijelom prostoru BiH da brane Ustav i pravni poredak, od svih onih koji verbalno ili na drugi način pokušavaju raditi na rušenju tog poretka, do tada je prisustvo OHR i te kako potrebno – kategoričan je Osmanović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U međunarodnoj zajednici, sila koja se najotvorenije zalaže za zatvaranje OHR jeste Rusija. Novi ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov kaže da bi građani u tom slučaju mogli sami da odlučuju šta im je potrebno.

– Pitanje OHR nije praktično, to pitanje je egzistencijalno, zato što je djelovanje OHR za 25 godina dovelo do toga da ljudi ne mogu i ne žele da se dogovaraju, jer misle da je OHR tu da im riješi probleme – rekao je Kalabuhov za RTRS.

Topić: Kompromis je za njih slabost

Politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić kaže kratko i jasno – političari se ne bi lakše i brže dogovarali i da nema OHR.

Podsjeća da je još od 2008. BiH trebalo da pređe iz tzv. dejtonske u briselsku fazu, što je podrazumijevalo preuzimanje lokalnog liderstva i odgovornosti od strane domaćih političara, ali to se nije desilo.

-Vidjeli smo da je u tim godinama uloga OHR bila uloga statiste. Da li su oni uspjeli postići ijedan dogovor, donijeti bilo kakvu značajnu odluku uz konsenzus? Domaći akteri ne poznaju razgovor, ne poznaju kompromis, jer je to za njih izraz slabosti i sasvim sigurno je da bi uvijek jedna strana, govorim o tri etnonacionalne strane, bila antiprotivna i kada ne bi bilo OHR. To je srž njihovog postojanja. To su isključive politike gdje nijedna strana ne želi da napravi ni minimalan ustupak da bi se postigla neka vrsta konsenzusa – zaključuje Topićeva.

Prihvati notifikacije