Politika

Oko zaključka broj 9 se LOME KOPLJA: Prevara lažnih patriota ili mudra politika vlasti

Zaključci sa prekjučerašnje Posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske izazvali su novi žestoki rat između vlasti i opozicije, gdje se obje strane međusobno optužuju za izdaju srpskih nacionalnih interesa.

Oko zaključka broj 9 se LOME KOPLJA: Prevara lažnih patriota ili mudra politika vlasti
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Najveće kontroverze izazvao je deveti zaključak Skupštine, u kojem se navodi da se primjena Zaključaka u vezi sa Informacijom o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, iz decembra prošle godine, odlaže za novih šest mjeseci kako bi se izbjeglo “dodatno usložnjavanje spoljnopolitičke pozicije Srpske u složenim geopolitičkim okolnostima”.

Podsjećamo, Narodna skupština je 10. decembra 2021. usvojila zaključke u kojima se, između ostalog, nalaže Vladi Republike Srpske da u roku od šest mjeseci osmisli set zakona koji bi doveli do povrata nadležnosti Srpske u oblasti pravosuđa, indirektnih poreza, bezbjednosti, odbrane, kao i formiranje Agencije za lijekove Republike Srpske. Rok za provođenje tih zaključaka ističe 10 juna.

Neutralnost

Lider SNSD i aktuelni srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, nedugo nakon završetka posljednje Posebne sjednice parlamenta Srpske poručio je da je usvojenim zaključcima “potvrđen naš neutralni stav, koji je jedini ispravan i u interesu svih građana”.

– Cijeli svijet osjeća posljedice ove krize i naš prioritet je da osiguramo da građani Srpske imaju dovoljne količine hrane, energenata i energije – napisao je Dodik na svom Tviter nalogu.

On je dodao da Srpska ostaje posvećena očuvanju mira, poštovanju Dejtonskog sporazuma i opredjeljenja za integracije u EU.

– Žao mi je što opozicija nije prepoznala važnost jedinstvenog stava u vezi sa ključnim pitanjima. Još jednom su pokazali da je politika koju vode neozbiljna, neodgovorna i podanička – poručio je Dodik.

Manipulacija

S druge strane, predsjednik PDP, Branislav Borenović, za Srpskainfo kaže da najnoviji zaključci Narodne skupštine, koje je izglasala vladajuća većina, predstavljaju još jedan dokaz “lažnog patriotizma, kukavičluka i podaništva”, koje, prema njegovim riječima, Dodik već godinama pokazuje u svom političkom djelovanju.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Prolongiranje realizacije zaključaka sa posebne sjednice iz decembra prošle godine pokazuje da se i tu, kao i u brojnim drugim slučajevima, radilo isključivo o prevari građana Republike Srpske. Prevare, lažna obećanja i tobožnji patriotizam, iza kojih se nalazi isključivo namjera da se sačuvaju lične pozicije i enormno bogatstvo zarađeno na krajnje sumnjiv način, model je po kojem Dodik već godinama manipuliše osjećanjima ljudi – kaže Borenović.

Pročitajte još

On, između ostalog, dodaje i to da je prekjučerašnja Posebna sjednica parlamenta Srpske, na koju je kao gost jedino bio pozvan ruski ambasador, predstavljala opasno svrstavanje na jednu stranu u situaciji kada je Srbima, kao narodu, jedina opcija da pokušaju zadržati što veći stepen neutralnosti.

– Svrstavanje na jednu stranu u ukrajinskom sukobu izuzetno je opasno po Republiku Srpsku. Emocije su jedno, a razum i vlastiti interesi nešto potpuno drugo. Najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srpske su zemlje EU i mi ne treba da na bilo koji način rizikujemo nastavak te saradnje. Ukoliko bi se brana sa EU spustila na samo jedan dan, to bi predstavljalo propast za kompletan realni sektor u Srpskoj. Strašno je da neko, zbog sitnih ličnih interesa, rizikuje budućnost cijele Srpske i njenog naroda – poručuje Borenović.

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Srđan Mazalica, za Srpskainfo tvrdi da opozicija “nema pravo da kritikuje dinamiku provođenja skupštinskih zaključaka iz decembra prošle godine”, jer, kako ističe, njihovi predstavnici za te zaključke nisu ni glasali.

– Za dinamiku njihovog provođenja odgovorni smo mi našim biračima, koji stoje iza partija koje su podržali te zaključke. Kao što je rekao i predsjednik Dodik, zbog složene situacije i velikih pritisaka na Republiku Srpsku, a zbog našeg nepristajanja da se pridružimo sankcijama Rusiji, ne želimo da dovodimo Srpsku u dodatnu opasnost time što tražimo naša ustavna prava, odnosno da nam se vrate određene nadležnosti. Svjesni smo da zemlje Zapada većinom ne podržavaju te aktivnosti i opravdano mislimo da bismo izazvali još žešću reakciju od strane tih zemalja – kaže Mazalica.

Žongliranje

Što se tiče optužbi opozicije da je posljednja posebna sjednica parlamenta Srpske predstavljala “opasno svrstavanje na jednu stranu”, u svjetlu žestoke polarizacije Istoka i Zapada zbog sukoba u Ukrajini, Mazalica tvrdi da je u usvojenim zaključcima jasno izražena neutralnost.

– Mi smo jasno rekli da zadržavamo poziciju neutralnosti i da smo protiv sankcija Rusiji. Izrazili smo i naše opredjeljenje prema evropskim integracijama. Prozivke iz opozicije predstavljaju pokušaj da Republiku Srpsku gurnu u nekakvu radikalnu atmosferu, kako bi povećali svoju cijenu lojalnosti političkom Zapadu i da se predstave kao potencijalna alternativa vlasti u Srpskoj – smatra Mazalica.

Politički analitičar Tanja Topić za Srpskainfo ističe da je uprkos tvrdnjama predstavnika vlasti da je na posljednjoj sjednici parlamenta Srpske “nastavljena politika neutralnosti”, poruka koja je poslata prema svijetu potpuno drugačija.

– Na posljednjoj Posebnoj sjednici stranke na vlasti jasno su se svrstale na stranu Rusije. Izabrana je ta strana, a deveti skupštinski zaključak predstavlja jednu vrstu žongliranja, odnosno pokušaja da se pokaže da Republika Srpska nema plan za secesiju i da je opredijeljena za evropski put. Međutim, koliko je ta poruka vjerodostojna ako u govoru oštro izvrijeđate zemlje EU, njihove politike i političare, a u transu hvalite rusku politiku – pita Topićeva.

Prijetnja potpunom izolacijom

Izvori Srpskainfo iz međunarodnih krugova tvrde da će u skoroj budućnosti uslijediti još žešći pritisci na rukovodstvo Republike Srpske da se u potpunosti distancira od Rusije.

– Ako se to ne dogodi, Republici Srpskoj prijeti potpuna ekonomska i politička izolacija. Narednih dana očekuje se sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa čelnicima Republike Srpske, na kojem će biti razgovarano upravo o toj temi – otkrivaju naši izvori.

Prihvati notifikacije