Svijet

OKONČAO AGONIJU Zatvoreni Palestinac prekinuo štrajk glađu poslije 103 dana

Palestinac koga je Izrael zatvorio bez optužbe prekinuo je štrajk glađu nakon 103 dana, pošto je dobio uvjeravanja da mu kazna neće biti produžena, saopšttila je grupa Klub palestinskih zatvorenika.

OKONČAO AGONIJU Zatvoreni Palestinac prekinuo štrajk glađu poslije 103 dana
FOTO: M. MILAKOVIĆ/RAS SRBIJA

Izrealeski bezbjednosni zvaničnik potvrdio je da je Maher Al-Akras (49) okončao štrajk glađu i da će biti pušten iz zatvora 26. novembra, kada mu istekne četvoromjesečna kazna.

Akras, stanovnik grada Dženin na sjeveru okupirane Zapadne obale, zatvoren je 27. jula pod izraelskim nalogom za “administrativno privođenje”, a štrajk glađu je započeo istog dana, prenosi Rojters.

Izraelska služba za unutrašnju bezbjednost Šin Bet saopštila je da je uhapšen na osnovu informacije da je operativac militantne grupe Islamski džihad, što je njegova supruga negirala.

Akras, koji je bio u izraelskoj bolnici i patio od srčanih problema i konvulzija, zarekao se da će nastaviti da odbija čvrstu hranu uprkos odluci izraelskog Vrhovnog suda iz oktobra da mu pritvor ne bude produžen, ali je promijenio mišljenje pošto je dobio “čvrsto obećanje” da mu kazna neće biti produžena.

Organizacija navodi da se u izraelskim zatvorima nalazi oko 5.000 Palestinaca,od kojih 350 pod nalogom za administrativno provođenje.

Prihvati notifikacije