Digitalna Srpska

Olakšica za korisnike: Povodom novog operativnog sistema, Majkrosoft izbacio aplikaciju koja provjerava uslove računara

Nakon najave operativnog sistema Vindovs 11, Majkrosoft je podelio aplikaciju za provjeru ispravnosti računara koja skenira vaš računar kako bi utvrdila da li ispunjava uslove za nadolazeće ažuriranje operativnog sistema Vindovs. Ipak, aplikacija je ubrzo uklonjena zbog kontroverzi u vezi sa sistemskim zahtjevima.

Olakšica za korisnike: Povodom novog operativnog sistema, Majkrosoft izbacio aplikaciju koja provjerava uslove računara
FOTO: RITCHIE B. TONGO/EPA

Sada je ponovo dostupna za preuzimanje, tako da možete provjeriti da li vaš hardver ispunjava uslove za novi OS Majkrosofta. Potreban vam je 64-bitni procesor sa najmanje dva jezgra i taktom od 1 GHz, 4 GB RAM-a i 64 GB minimalne interne memorije. Veće ograničenje predstavlja zahtjev za funkcijom TPM 2.0 koju je potrebno omogućiti putem postavki BIOS -a, ukoliko je podržana.

Međutim, postoje i računari koji zadovoljavaju minimalne zahtjeve, ali ih Vindovs 11 ne podržava. To su CPU-i iz Intelove linije sedme generacije i neki AMD-ovi Rizen čipovi druge generacije, prenosi B.92.

Majkrosoft je to primio k znanju i kaže da će provjeravati da li korisnici koji učestvuju u programu Insajdera koji pokreću pomenute procesore imaju problema sa Vindovsom 11. A ako ne, uključiće Intelove Rizen CPU-ove sedme i AMD-ove druge generacije. u zvanično podržanom hardveru. Ali to će se vjerovatno dogoditi nakon što se pojavi stabilna verzija operativnog sistema Vindovs 11.

Do sada su samo odabrani Intel čipovi sedme generacije prihvatljivi – Core i7-7820HK, Core X i Xseon V serije mogu zvanično da pokreću Vindovs 11. Podržani su i Kvalkomovi čipovi Snapdragon 850 ili noviji. Neki od AMDovih Rizen CPU druge generacije su takođe na bijeloj listi.

Prihvati notifikacije