Politika

“OLBRAJT NEPOŽELJAN SAGOVORNIK” Drecun poručio kako Priština očekuje da nova administracija SAD bude na njihovoj strani

Albanci na Kosmetu očekuju da nova američka administracija ponovo bude po starom klišeu - isključivo na njihovoj strani, kaže predsjednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecu.

“OLBRAJT NEPOŽELJAN SAGOVORNIK” Drecun poručio kako Priština očekuje da nova administracija SAD bude na njihovoj strani
FOTO: E. ČONKIĆ/RAS SRBIJA

Dodaje da bi Priština eventualnim uključivanjem Madlen Olbrajt u pregovore bila ohrabrena da nastavi da insistira na takozvanom međusobnom priznanju.

Drecun je naveo da treba sačekati da se formira Bajdenova administracija i da bi Beograd, ukoliko dođe do toga da se Olbrajtova uključi u pregovore sa Prištinom, američkoj administraciji trebalo jasno da stavi do znanja da je Medlin Olbrajt sa naše strane nepoželjan sagovornik.

Pročitajte još

Razlozi za to su, kazao je Drecun za TV Pink, to što bi Olbrajtova bila isključiva, jednostrana i ne bi moglo doći do napretka u razgovorima.

Prema njegovim riječima, može se desiti da Olbrajtova bude uključena u razgovore Beograda i Prištine, ali treba imati u vidu i to da ima i dosta godina i vidjeti kako će se formirati tim. U svakom slučaju, kaže, Olbrajt je uticajna i može da nastavi da utiče sa raznih strana.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ono što je za sada izvjesno jeste da će Bajden biti spreman da veći dio tih razgovora prepusti EU, u kojoj dominantnu ulogu u svemu tome ima svakako Njemačka i tu treba više očekivati koordinaciju između Vašingtona i Berlina i više se time baviti, nego Medlin Olbrajt – naveo je Drecun.

Kaže i da su Albanci priželjkivali povratak demokratske administracije, odnosno onih koji su, kako navodi, stvarali tu lažnu državu Kosovo, silom i oružjem i pružali im političku podršku.

– To jesu ekstremni albanski lobisti uključujući Medlin Olbrajt, Eliota Engela, Servera i mnoge druge koji se u posljednje vrijeme oglašavaju i to će ići na ruku Albancima, pitanje je samo koliki će uticaj uspjeti da ostvare pripadnici te takozvane duboke države na novu administraciju – kaže Drecun.

Navodi da se mora sačekati da se formira Bajdenov tim i da se vidi ko će biti najuticajnije ličnosti, pa onda procijeniti da li će Olbrajt i ostali uspjeti da se pozicioniraju u toj administraciji ili će vršiti posredan uticaj preko stranačkog mehanizma i samim autoritetom.

– To će ohrabriti Albance da se suprotstave nekim tokovima koji njima ne odgovaraju kao što je bio pokušaj da se postigne sporazum pod pokroviteljstvom EU, bez tog takozvanog međusobnog priznanja, da se situacija malo relaksira i to ekonomijom – kaže.

Prema njegovim riječima, Beograd je definisao jasan model na koji pokušava da spriječi da Kosovo postane država medjunarodno priznata, a to se radi snažnim djelovanjem na međunarodnom planu.

Podsjetio je i na povlačenja priznanja, kao i na to da je spriječen prijem u nekim međunarodnim organizacijama poput Uneska i Interpola.

– Nemaju šanse da postanu članice UN i tvorcima te lažne države je potpuno jasno da je to bezperspektivna situacija. S druge strane, Srbija je ojačala svoj položaj i na spoljnjem i unutrašnjem planu i imamo razgovor sa Prištinom koji je najveća kočnica onima koji imaju neke ekstremne ideje – navodi Drecun.

U tom smislu, dodaje, Beograd nudi i ekonomsku saradnje, poput inicijative Mini Šengen gdje bi trebalo da se i Kosovo priključi, što će zavisiti, kako kaže, od nove administracije.

– Smatram da će i nova administracija SAD nastaviti sa realizacijom tog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji koji je potpisan u Vašingtonu – naveo je on, piše Blic.