Digitalna Srpska

Ombudsman za djecu Republike Srpske o OPASNOSTIMA NA INTERNETU: Sve češće se pojavljuju igre "izazova"

Institucija Ombudsman za djecu Republike Srpske pozvala je na promociju bezbjednog korištenja interneta i informaciono i komunikacionih tehnologija (IKT).

Ombudsman za djecu Republike Srpske o OPASNOSTIMA NA INTERNETU: Sve češće se pojavljuju igre "izazova"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovaj poziv je uslijedio povodom 9. februara, Međunarodnog dana bezbjednog interneta, koji se na inicijativu Evropske komisije obilježava niz godina, a ove pod sloganom “Zajedno za bolji internet”.

Iz institucije Ombudsman za djecu Republike Srpske saopšteno je da savremena sredstva komunikacije i internet imaju brojne pozitivne strane.

– Djeca i mladi uz njih mogu učiti, pronalaziti kvalitetne informacije za svoje školske i vanškolske aktivnosti, komunicirati i razmjenjivati iskustva, mišljenja i informacije s vršnjacima, čitati knjige, informisati se o događajima. Korištenje interneta omogućava aktivno, kreativno i samostalno učenje – napomenuli su iz ove institucije.

Međutim, navode ombudsmani, ne smiju se zaboraviti moguće negativne strane i skrivene opasnosti, poput nekvalitetnih i neprovjerenih informacija, informacija i virtuelnih događaja koji bi mogli potencijalno negativno uticati na dječiji razvoj, neprimjerenih i za djecu neprihvatljivih audio-vizuelnih sadržaja (nasilnih i pornografskih).

– Tu su i sve češće po život i zdravlje djeteta opasne igre “izazova” na društvenim mrežama i raznim veb-platformama, govor mržnje, ugrožavanje privatnosti djeteta i njegove porodice – ističu iz ove institucije.

Savremene IKT tehnologije i sredstva su prisutna i potrebna u odrastanju djece, zbog čega je veoma važno da im se daju uputstva kako bi se pravilno i sigurno orijentisali, prepoznali i izbjegli moguće opasnosti i zaštitili sebe i svoja prava i interese, maksimalno koristeći sve moguće prednosti koje im stoje na raspologanju.

– Situacija sa virusom korona i preusmjeravanje mnogih životnih aktivnosti na onlajn komunikaciju još više nas uvjerava da je jedina sigurna zaštita djece njihova pravovremena edukacija o prednostima i rizicima savremenih IKT tehnologija i samog internet – piše u saopštenju.