Kolumne

Omča za opoziciju

Osim činjenice da vodeći političari u Srpskoj mogu civilizovano da razgovaraju, u vijesti da Milorad Dodik dogovara koaliciju s Vukotom Govedaricom i Branislavom Borenovićem nema druge koristi za narod.

Omča za opoziciju
FOTO: RAS SRBIJA

Nacionalno jedinstvo? U redu. Zar je za odbranu RS u Sarajevu potreban koalicioni dogovor i ministarska fotelja? Izgleda da je upravo to suština Dodikove ponude, i to na način da on bira ko će iz PDP i SDS u Savjet ministara. Ako ćemo tom logikom, da li oni na isti način imaju pravo da traže od SNSD da ponudi drugog kandidata za predsjedavajućeg umjesto Zorana Tegeltije?

Za opoziciju je katastrofalno što je došla u situaciju da će, šta god da odluči o ponudi, trpiti posljedice. Samo je pitanje ko će proći manje bolno. Gledajući iz ugla principijelnosti, Borenović je za sada izabrao manje štetnu opciju. Zbog odbijanja ministarske pozicije, a kako se priča i koalicije, trpiće napade onih koji su ubijeđeni da je Dodik jednako RS, ali će dobiti aplauz kompletnog opozicionog bloka u RS. Aplauz za PDP mogao bi se čuti čak i među glasačima SDS, budući da odugovlačenje i premišljanje SDS sve više miriše na koaliciju sa SNSD.

Svi znamo zašto je Dodik nabacio SDS i PDP nacionalnu omču oko vrata prije četiri godine, jer su umjesto njega otišli u Sarajevo, ali zašto ih istom pričom davi i sada?!

Prvo, ako ih uvuče u koaliciju, ugasiće i posljednju njihovu kritiku, jer nije lijepo napadati nešto u čemu se nalazite. Tada „nacionalno jedinstvo“ polako prerasta u jednumlje. Ako ne vjerujete, pogledajte kako su prošli oni koji su u koaliciji sa SNSD pokušali da budu svoji.

Drugo, SDS i PDP potrebni su SNSD i kompaniji da podijele odgovornost za teške odluke koje ih očigledno čekaju u Sarajevu. Da sutra bude: šta hoćete, sve smo radili zajedno.

Prihvati notifikacije