Društvo

"Omikron se lakše kači na djecu" Dvadeset odsto svih hospitalizovanih u južnoafričkom žarištu omikrona čine mlađi od dvije godine

Novi soj krona virusa, omikron, predstavlja globalnu opasnost i na to upozorava Svjetska zdravstvena organizacija. Iako za sada djeluje da omikron daje blažu kliničku sliku, ono što brine jeste podatak iz Južnoafričke Republike (JAR), epicentra novog soja, koji kaže da su 20 odsto svih hospitalizovanih od kovida djeca.

"Omikron se lakše kači na djecu" Dvadeset odsto svih hospitalizovanih u južnoafričkom žarištu omikrona čine mlađi od dvije godine
FOTO: MARCELO SEGURA HANDOUT/EPA

Istraživanje iz Južnoafričke Republike, koje je sprovela privatna osiguravajuća kuća Diskaveri helt obuhvativši preko 70.000 zaraženih omikronom u posljednje tri nedjelje, pokazalo je između ostalog da djeca zaražena omikron sojem imaju 20 odsto veće šanse da budu hospitalizovana zbog komplikacija izazvanih kovidom 19 u poređenju sa njihovim vršnjacima zaraženim prethodno dominantnom varijantom.

U Pretoriji, u JAR, između 14. i 28. novembra, starosna grupa sa najvećim ukupnim brojem primljenih u bolnicu zbog kovida bili su oni mlađi od 2 godine. Tokom te dvije nedjelje, primljena su 62 pacijenata mlađa od 2 godine. Ovaj podatak je još alarmantniji u poređenju sa tim da su u istom periodu primeljena 42 pacijenta starosti od 30 do 32 godine, piše Blumberg.

Tada su djeca mlađa od dvije godine čine oko 10 odsto ukupnih bolničkih prijema u omikronskom žarištu Pretoriji, prema podacima Nacionalnog instituta za zarazne bolesti JAR.

FOTO: JESSICA PASQUALON/EPA
FOTO: JESSICA PASQUALON/EPA

– Više djece se prima u bolnice nego u ranim fazama četvrtog talasa kovida, iako se sličan trend dogodio tokom trećeg talasa kada je delta bila dominantna – rekla je Vasila Jasat, specijalista za javno zdravlje na Nacionalnom institutu JAR.

O ovom soju sa najvećim brojem mutacija na “s” proteinu do sada se kaže da ima veoma blage simptome, ali naučnici širom svijeta i dalje ne znaju sve, niti su sva istraživanje sprovedena. Vlade širom svijeta pojačale su ograničenja putovanja kao odgovor, a Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da bi ova varijanta mogla da podstakne porast broja infekcija.

– Veoma mala djeca imaju nezreo imuni sistem i takođe nisu vakcinisana, tako da su izložena većem riziku – rekla je Jasat.

Ona je rekla da dio povećane stope prijema može odražavati dodatnu predostrožnost roditelja s obzirom na zabrinutost zbog mutacije. Pedijatrijski izvještaj koji treba da bude objavljen kasnije ove nedjelje trebalo bi da pruži više informacija.

– Ipak, ono što se do sada zna jeste da je u jednoj gradskoj opštini u Pretoriji do sada na bolničko liječenje primljeno 52-oje djece mlađe od dvije godine sa dijagnozom korona virusa, a jedno je preminulo. Još nije jasno da li su zaraženi omikronom, ali trenutno to je dominantan soj u regionu – potvrdila je medijima Jasat.

Naučnici u Južnoj Africi rekli su da postojeće vakcine i dalje vjerovatno štite od teškog oblika bolesti, ali mala djeca još ne mogu da dobiju vakcinu.

Da li omikron targetira djecu?

Pitanje od milion dolara jeste da li ovakvo ponašanje omikron soja predstavlja samo endemsku reakciju u Pretoriji ili kovid je sada dobio sposobnost da napada najmlađe.

– Čini se da virus ima veći afinitet za receptore kod djece nego od odraslih, ali naravno, biće potrebno vrijeme i mnoga istraživanja da se to pokaže, ali čini se da je to osnovni razlog.

 Drugi razlog jeste da izgleda ovaj soj ima neke posebne karakteristike u odnosu na ostale oblike kovida. Izgleda da se lakše “kači” na receptore kod djece i na slabiji imunitet – kaže za “Blic” dr Saša Milićević.

On kaže da osim toga što se mala djeca ne mogu vakcinisati, razlog postoji i u tome što se tako mala djeca slabo paze kada je u pitanju kovid.

– Prvo smo slušali da se tako mala djeca ne mogu zaraziti koronom, ali evo to nije istina. S druge strane kod tako male djece teže je i održati distancu, naravno da djeca ne nose masku i zato su podložnija infekciji – objašnjava dr Milićević.

Ipak, ono što umiruje, kaže dr Milićević, jeste činjenica da klinička slika kod djece je za sada uglavnom veoma blaga i podsjeća na grip.

– Nije to neka teška slika kako se moglo očekivati, ali je zato infektivnost mnogo veća. Često se misli da je u pitanju grip, a onda se ispostavi da je kovid -kaže dr Milićević.

Djecu treba vakcinisati

Predsjednik udruženja pedijatara Srbije dr Georgios Konstantinidis ističe da osim grupe od 20 do 45 godina, među djecom mlađom od dvije godine.

On stoga ističe da bi vakcinacija bila najbolja zaštita.

– Djeca bi trebalo da se vakcinišu iz dva razloga. Prvi je da se zaštite a drugi da se spriječi dalja cirkulacija virusa i potencijalne nove mutacije jer ovo je grupa koja je najmanje zaštićena i gdje bi novi sojevi najlakše mogli da se jave – rekao je on za “Danas”.

Đaci u hodu
FOTO: NENAD PAVLOVIĆ/RINGIER

Dr Konstantinidis kaže da je stav njegovog udruženja da sva djeca od pet do 11 godina treba da prime vakcinu onog trenutka kada je ALIMS odobri.

Agencija za lijekove prethodno je odobrila upotrebu Fajzera među djecom starijom od 12 godina u junu, pa ipak to nije dovelo do većeg broja vakcinisane djece.

Pulmolog pedijatar Predrag Minić nedavno je kazao na predavanju na Medicinskom fakultetu da je veoma mali procenat vakcinisanih u uzrasnoj grupi od 12 do 17 godina. Najveći obuhvat u ovoj kategoriji ima opština Stari Grad, ali i to tek 16 odsto, dok desetine opština imaju ispod jedan odsto vakcinisanih najmlađih.

Podaci iz evropskih država su dosta drugačiji. U cijeloj Evropskoj uniji vakcinisano je 17 odsto djece od 12 do 18.

Istovremeno, nakon što je Fajzer-Biontek vakcina dobila dozvolu Evropske agencije za lijekove za uzrast od pet godina, par država uključujući Njemačku, Španiju, Grčku i Mađarsku – započelo je vakcinaciju ove grupe dok bi isto trebalo da uskoro učine i Italija, Portugalija, Poljska, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije