Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OMNIBUS MLADIH DRAMATURGA Banjalučko studentsko pozorište najavilo novi projekat

Kultura
Autor:

Foto: Aleksandar Čavić

Konzorcijum kojeg čine Banjalučko studentsko pozorište i AAP-ELECTRONIC iz Banjaluke pokreće projekat pod nazivom “Omnibus of young dramaturgs from EU and BIH” kojeg u potpunosti finansira Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini/Specijalni predstavnik EU u BIH, kako bi povezali studente, publiku, institucije kulture i medije u cilju promovisanja kreativnog stvaralaštva mladih dramaturga iz čitave Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Projekat ima za cilj da podstakne studente na kreativno stvaralaštvo, promišljanje i formiranje vlastitih stavova, a ne pasivno prihvatanje “serviranih” informacija, kao i uviđanje da se kroz evropsko zajedništvo i njegovanje evropskih vrijednosti postižu najbolji i najkreativniji rezultati.

U prethodnom periodu, članovi projektnog tima na čijem čelu je Aleksandar Pejaković izvršili su temeljna istraživanja najperspektivnijih evropskih dramaturga i studenata dramaturgije sa akademija umjetnosti u Bosni u Hercegovini.

Foto: Aleksandar Čavić

U proteklom periodu započet je rad na adaptaciji prostora Podrum scene u Gospodskoj ulici, gdje su  izvršene sve neopodne izrade zahtjevnih i složenih kubusnih konstrukcija, kao i postavljanje specijalnih scenskih elemenata koji će moći da budu u funkciji besprijekornog izvođenja predstava sa repertoara projekta „Omnibusi mladih dramturga iz EU i BIH“.

Osim neophodnih tehničkih priprema u prethodnom periodu sarađivali su i sa lokalnim dizajnerskim agencijama, a koja su zajedno sa našim timom razrađivala vizual kompletnog projekta.

Foto: Aleksandar Čavić

Banjalučko studentsko pozorište veoma ozbiljno shvata vidljivost projekta u svim njegovim fazama, tako da je pripremna faza iskorištena za strateško planiranje vidljivosti kroz cjelokupan projekat, a počevši od vizuelnog identiteta za koji su se svi u timu složili da treba da sadrži samo tri boje, a to su boje zastave Evropske unije i zastave Bosne i Hercegovine: plava, bijela i žuta.

Plan izvođenja predstava i radionica (ukupno 20) vezuje se za početke godišnjih doba, dakle 21. mart, 21. jun, 23. septembar i 21. decembar 2020. godine, gdje se jasno vidi da je projekat zamišljen u formi mini festivala. Svečano otvaranje planirano je da bude 21. marta 2020. godine uz direktan televizijski prenos ne jednoj od televizija iz Bosne i Hercegovine, te live stream putem društvenih mreža. Svečano zatvaranje biće upriličeno 22. decembra, takođe u Podrum sceni u Gospodskoj ulici u Banjaluci.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO