Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ONI NE ZNAJU ŠTA JE KRIZA Saznajte koje države su najpopularnije za trgovinu

Biznis
Autor:

Foto: Profimedia

Mnoge države širom svijeta zahvaljujući svom političkom sistemu imaju odličnu ekonomiju. Razvoj kapitalizma kao načina privređivanja prate pojave u kojoj se država pojavljuje i kao preduzetnik i kao činilac koji direktno uvećava bogatstvo i proizvodne mogućnosti društva.

U svim uspješnim ekonomskim državama postoji jak državni sektor, koji je formiran na različite načine.

Prije svega očuvanjem prirodnih bogatstava i potencijala kao i realnim sagledavanjem kapaciteta države. Svaka država kojoj je cilj da ima moć i vlast izvan granica svoje teritorije, svoje polje djelovanja usmjerava na jačanje svih nivoa vlasti od zakonadavne, izvršne, sudske pa sve do najnižih oblika lokalne vlasti. Samo na taj način, kada se isključivo radi na jačanju efikasnog rada, rezultati su vidljivi u svakom sektoru.

Poznata je činjenica da su najbolje države za razvoj biznisa ujedno i države sa efikasnom politikom i odličnim pogodnostima u obrazovnom sistemu. Među države čija je politika i ekonomija u međusobnoj korelaciji spadaju Danska, Novi Zeland, Norveška, Irska, Švedska, Finska, Kanada, Singapur, Holandija, Njemačka, Švajcarska kao i Ujedinjeno Kraljevsto.

Interesantan je podatak da su četiri države svrstane na spisak Investopedie kao najpopularnije za trgovinu i razvoj evropskih fondova, a to su: Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švajcarska i Španija.

Sistemi ovih država su primjer kakvi se rezultati mogu postići efikasnim radom.

Njemačka se smatra državom sa najjačom ekonomijom u Evropi, a trećom najjačom privredom na svijetu, a 85 odsto najjačih kompanija svijeta ima svoje poslovnice u Njemačkoj.

Petu najveću ekonomiju po nominalnom BDP-u ima Ujedinjeno Kraljevstvo, a deveti su u svijetu po nivou kupovne moći.

Švajcarska je ekonomski snažna zemlja, a uspješno je izbjegla svjetske ekonomske probleme, poput visoke nezaposlenosti i prekomjernih dugova, sa kojima se muči velik dio evropskih zemalja.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO