Magazin

"Oni se zabavljaju sa svojom djecom" Očevi su srećniji od mama, grupa psihologa otkriva i zašto

Očevi su srećniji kada provode vrijeme i komuniciraju sa svojom djecom.

Roditelji i djeca
FOTO: FREEPIC.DILLER/FREEPIK

Oni su takođe manje izloženi stresu kada su u pitanju djeca. To su zaključci istraživanja koje je provela grupa naučnika kako bi istražila kako se roditelji osjećaju kad je u pitanju odgoj.

Briga i sreća

Studija je pokazala da je roditeljstvo izazovna i rodno uslovna odgovornost, pri čemu očevi doživljavaju više emocionalnih nagrada, poput veće sreće, nižih nivoa stresa i manje umora od majki, piše „Psychology Today“.

Prema istraživanju, očevi imaju viši nivo zadovoljstva životom i osjećaju se povezanijima s djecom od majki.

Pročitajte još

Osim toga, očevi prijavljuju niži nivo depresije od muškaraca koji nemaju djecu.

S druge strane, simptomi depresije su češći kod žena s djecom nego kod onih koje nemaju djecu.

Na odnos između brige o djeci i sreće značajno je uticao pol. Muškarci su doživjeli veću sreću dok su se brinuli za svoju djecu, dok su žene doživjele niži nivo sreće u istoj situaciji.

Pažljiviji prema kćerkama

Očevi su uglavnom srećniji u ulozi roditelja od žena, a istraživanje sugeriše da bi mogli biti pažljiviji prema svojim kćerima nego prema sinovima. Zapravo, studije pokazuju da očevi često koriste drugačiji stil komunikacije kada razgovaraju sa svojim kćerima, pa čak više pjevaju s njima nego sa svojim sinovima.

Zabavne stvari

Prema istraživanju, očevi su doživjeli veće emocionalne nagrade. Osjećali su se srećnije i manje su bili pod stresom jer su provodili više vremena radeći zabavne stvari sa svojom djecom. A morali su se suočavati s manje stresnih situacija tijekom roditeljstva, prenosi Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu