Biznis

Oni su politički svjesna omladina: Ovo su omiljeni brendovi GENERACIJE Z

Najmlađa generacija odraslih (od 18 do 25 godina, poznata kao Generacija Z) najprivrženija je tehnološkim kompanijama, tako da su JuTjub, Gugle, Netfliks i Amazon njihova četiri omiljena korporativna brenda, pokazalo je novo istraživanje Morning Konsult-a.

Oni su politički svjesna omladina: Ovo su omiljeni brendovi GENERACIJE Z
FOTO: FERNANDO BIZERRA JR/EPA

Gen Z takođe voli brzu hranu i masovnu maloprodaju: ostali brendovi u njihovih top 10 su M&Ms, Doritos, KitKat i Oreo, Amazon, Volmart i Target.Dva nova brenda na koja su “navučeni” su Diskord, aplikacija za ćaskanje popularna među igračima, i Šein, kineska kompanija brze mode.

Pročitajte još

Aksios ocjenjuje da su ovi trendovi važni jer populacija od 18 do 25 godina ima sve veći društveni uticaj i potrošačku moć, a njihovi ukusi se ne poklapaju uvek sa ukusima starijih – posebno milenijalaca, s kojima ih često mešaju, prenosi Investitor.me.

Anketa Morning Consult-a — sprovedena od 1. maja do 21. avgusta na oko 16.000 ljudi iz ove generacije — otkrili su da se ukusi generacije Z najviše oslanjaju na tehnološke, društvene medije i kompanije za igre na sreću, kao i brendove hrane i pića.

86% odraslih iz generacije Z ima “donekle” ili “veoma” pozitivno mišljenje o JuTjubu, što ga čini njihovim najomiljenijim brendom.

Među brendovima koje generacija Z voli više od ostatka, šest od 20 najboljih je vezano za igre.

Rodna struktura: Žene iz generacije Z imaju povoljniji pogled na brendove društvenih medija od muškaraca iz generacije Z, pri čemu 77% gleda pozitivno na TikTok u odnosu na 58% muškaraca.

Žene iz generacije Z takođe imaju povoljnije mišljenje o Pinterestu (+22 procentna poena), Snepčetu (+11), Fejsbuku (+8) i Instagramu (+6).

Tviter je jedina velika platforma društvenih medija koja ima bolji učinak kod muškaraca iz generacije Z (+7).

Studija je pokazala da je i ljude iz generacije Z teže zadovoljiti nego milenijalce i starije potrošače; oni konzistentno daju niže ocjene korporativnoj Americi, utvrdio je Morning Konsult.

– Ovo je u skladu sa otkrićem kompanije da Gen Z ima negativniji pogled na kapitalizam – rekao je Džordan Marlat, tehnički analitičar u Morning Konsultu.

– Oni su vrlo politički svesna generacija – primijetio je Marlat, napominjući da su stavovi generacije Z prema klimatskim promjenama i političkoj polarizaciji veoma jasni.

Najmlađe generacije Z su još u tinejdžerskim godinama – i nisu bile uključene u ovo istraživanje – a ukusi generacije se i dalje razvijaju. To pokazuje i slučaj s LinkedIn-om, poslovnom mrežom koja postaje sve popularnije među odraslima generacije Z, kako ulaze u radnu snagu, rekao je Marlat.

A prihvatanje TikToka od strane grupe moglo bi biti politički važno, jer se američki zvaničnici bore da regulišu video aplikaciju u kineskom vlasništvu.

Očekuje se da će ukusi generacije Z nastaviti da sazrijevaju — i da će se i dalje razlikovati od onih milenijalaca i generacija X, navodi Aksios, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije