Društvo

OPADA PATOGENOST VIRUSA Šekler: Pandemija će trajati kraće nego što se misli

Pandemija kovid-19 trajaće kraće nego što većina misli, a virus će se pretvoriti u bolest sa kojom ćemo živeti, smatra virusolog i mikrobiolog u Veterinarskom institutu u Kraljevu Milanko Šekler.

OPADA PATOGENOST VIRUSA Šekler: Pandemija će trajati kraće nego što se misli
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Doktor Šekler je u intervjuu za današnje “Novosti” rekao da će vakcina pomoći da se dobije na vremenu, to jest da se čovek i virus “prilagode jedan drugom”.

– Virus će još da mutira, ali će da mu opada patogenost i šteta koju nanosi. Zadržaće laku prenosivost, ali će nailaziti na sve više zaštićenih i klinička slika bolesti koju izaziva biće sve blaža – ukazuje Šekler.

Kako kaže, u postojećem četvrtom talasu može se očekivati minimum polovina novozaraženih dnevno od maksimuma koji je dostignut u trećem talasu – do 4.000 novih slučajeva.

Pročitajte još

Šekler ističe da organizam nevakcinisanog u kontaktu sa virsuom tek mora da nauči da pravi antitijela, za šta su potrebne nedjelje, dok se kod vakcinisanog dovoljan zaštitni nivo antitijela napravi za dva dana.

– Dok organizam nevakcinisanog to nauči, virus se već razmnožio. Nevakcinisani su za virus prioritet, jer prvo napada najslabije, pa tako trenutni broj novozaraženih može da se nadmaši – rekao je Šekler.

On je naveo i da će Institut za primenu nuklearne energije (INEP) raditi analize kombinacije vakcina, dodajući da su u Argentini postignuti dobri rezultati nakon što su pacijenti nakon dva Sinofarma primili Sputnjik V, a što je i on učinio.

Prihvati notifikacije