Svijet

OPAKA BOLEST NE BIRA Zbog korona virusa preminula dvomjesečna beba

Dvoemjesečna beba umrla je od COVID-19 u Mičigenu, saopštili su zvaničnici tokom brifinga o korona virusu ove nedjelje.

OPAKA BOLEST NE BIRA Zbog korona virusa preminula dvomjesečna beba
FOTO: JAWAD JALALI/EPA

Više detalja o bebi nije objavljeno. CBS Njuz kontaktirao je Odjeljenje za zdravstvo i socijalne usluge u Mičigenu (MDHHS) za dodatne informacije.

– Djeca nisu pošteđena ove bolesti. Bila sam toliko tužna kada sam ove nedjelje čula za dvomjesečnu bebu u Mičigenu koja je umrla od COVID-19. Upućujem saučešće njihovim roditeljima i porodici – rekla je direktorka MDHHS Džonej Kaldun.

Prema njenim riječima, iako studije pokazuju da je manja vjerovatnoća da djeca teško obole od nove bolesti, “to se dešava, a mogu je prenijeti i drugima, uključujući odraslim osobama”.

– Skoro 800 dece širom SAD dijagnostikovano je multisistemskim inflamatornim sindromom, inače poznatim kao MIS-C, to je bolest povezana sa COVID-19 koja može prouzrokovati otkazivanje više organa – dodala je ona.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, najmanje 16 djece širom SAD umrlo je od rijetkog stanja.

– COVID-19 ne treba olako shvatiti, a mjere koje je guverner preduzeo su važne. Borimo se protiv ove bolesti, jer ne samo da želimo da ljudi žive, već i da imaju duge živote – rekla je Kaldun, prenosi Blic.

Podsjetila ljude da nose maske, peru ruke i drže distancu kako bi pomogli usporavanju širenja virusa. Prema podacima ažuriranim u četvrtak, u Mičigenu je zabilježeno 114.692 slučajeva COVID-19 i 6.632 smrtnih slučajeva.

Novi podaci objavljeni prošle nedjelje pokazuju da je od početka pandemije više od 500.000 djece u SAD imalo pozitivan test na korona virus.

U izveštaju Američke akademije za pedijatriju (AAP) navodi se da je ukupan broj smrtnih slučajeva djece u SAD od korona virusa 103. Analizirani su podaci iz 42 države i Njujorka, a djeca su bila 0-0,3 odsto svih umrlih od COVID-19, dok 18 država nije prijavilo smrtne slučajeve.