Svijet

"Opasan fenomen, koji će trajati do kraja iduće sedmice" Jugoistočnu Evropu pogodio najgori toplotni talas u VIŠE DECENIJA

Toplotni talas je zahvatio jugoistočnu Evropu, zbog čega su stanovnici pohrlili na obale, javne česme i klimatizovana mjesta kako bi pronašli olakšanje.

"Opasan fenomen, koji će trajati do kraja iduće sedmice" Jugoistočnu Evropu pogodio najgori toplotni talas u VIŠE DECENIJA
FOTO: D. MILENKOVIĆ/RAS SRBIJ

Temperature su porasle iznad 40 stepeni Celzijusovih u dijelovima Grčke i u većem dijelu regiona, a meteorolozi u Atini očekuju da će se toplotni talas produžiti do sljedeće nedjelje, što ga čini jednim od najtežih toplotnih talasa koji su zabilježeni još od sredine 1980-ih godina, prenosi agencija AP.

Montažni objekti za rashlađivanje postavljeni su u grčkoj prestonici, ali će pristup klimatizovanim javnim prostorima biti ograničen pandemijskim ograničenjima.

Pročitajte još

– Aktuelni toplotni talas je opasan vremenski fenomen jer će trajati do kraja sljedeće nedjelje sa malim temperaturnim rasponom između maksimalnog i minimalnog nivoa – rekao je Teodoris Kolidas, direktor Grčke nacionalne meteorološke službe.

Vlasti u Srbiji, Bugarskoj i drugim pogođenim zemljama savjetovale su ljude da izbjegavaju izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti u središnjem delu dana.

Šumski požari u Grčkoj treći dan zaredom prete stambenim objektima, a požar je danas prijavljen u blizini grada Patras na zapadu zemlje.

Prihvati notifikacije