Društvo

OPASAN I BIZARAN TREND Tinejdžerke natope tampon alkoholom i stave ga u polni organ, ljekari upozoravaju na posljedice

Bizaran i opasan izazov sa TikToka, koji se raširio u Hrvatskoj, stigao je i u Srbiju - tinejdžerke natope tampon votkom i potom ga stave u polni organ i na taj način se "opijaju".

Djevojke na žurci u klubu
FOTO: VALENTIN FLAURAUD/EPA

Dr Saša Milićević, pedijatar, kaže da je već imao nekoliko maloljetnih pacijentkinja koje su to probale.

Kako je ispričao, to je neki novi trend, koji su one, kako su mu rekle, vidjele na TikToku i željele su da probaju.

– I nisu jedine. Objasnile su mi kako ide taj nazovi izazov, dvije-tri djevojčice sjednu u kafić, naruče votku, potom tampon stave u čašu s votkom. Onda odu u WC i taj tampon stave vaginalno, onda se ta votka resorbuje. I kažu kao “što je super osjećaj”, a ono što je njima važno ne osjeća im se alkohol iz usta – ispričao je dr Milićević.

Međutim, on dodaje i da ovo na na tinejdžerke više djeluje psihološki nego što je realno da se na taj način mogu da opiti.

Kako je ispričao, to bi morala da bude velika količina alkohola da bi se na taj način napile, “više je tu prisutan neki psihološki momenat”.

– Djevojčice koje su ovo probale imale su peckanje u predijelu vagine, svrab i neprijatan osjećaj. Kod mene su došle, jer me znaju dugo, a plaše se da idu kod ginekologa. Ja sam ih izgrdio i rekao sam im da moraju ići kod ginekologa. Njih je sramota da idu kod ginekologa, što je strašno! Mora mnogo da se vodi računa o tome šta djeca rade, to je društveni problem – naglasio je dr Milićević.

Ne mogu ovako da se napiju, ali to uništava vaginalnu floru

Ginekolog dr Zoran Savić rekao je da se djevojčice ne mogu napiti na ovaj način, ali da alkohol uništava vaginalnu floru, koja štiti od nastanka patoloških stanja i infekcije.

– Ako taj alkohol ubije te normalne bacile, onda može doći do razvijanja drugih, patogenih mikroorganizama i nastanka infekcije. Može da se javi niz simptoma koje alkohol prouzrokuje – bol, iritacija, peckanje, promjena boje kože vulve i sluzokože vagine, mogu nastati i opekotine. Što je veća koncentracija alkohola, to je veća mogućnost oštećenja vaginalne sluzokože – ispričao je dr Savić.

I ginekolog dr Vanja Milošević napominje da “manipulacija bilo koje vrste može da ošteti himen kod nevinih djevojčica”.

“To pogubno utiče i na reproduktivno zdravlje”

– Mogu se javiti i infekcije, bilo šta što narušava integritet vagine može da izazove upalni proces, infekcije, pojačan sekret… To pogubno utiče na reproduktivno zdravlje. Te devijacije su poprimile ozbiljne razmjere i to vjerovatno nije usamljen slučaj, zato stalno pričam da treba da se uvede zdravstveno vaspitanje u osnovne i srednje škole i da s djecom pričaju stručnjaci i ljekari, koji će im dati informacije iz prve ruke. To što smo dopustili da djecu vaspitava TikTok je pogubno! – kaže dr Milošević.

Pročitajte još

Prema riječima dr Savića, česta upotreba može dovesti do težih poremećaja, prenosi Blic.

– To što rade nikako se ne preporučuje! Na našim prostorima se izbjegavaju stomatolog i ginekolog, a prevencija je ključ. Možda nam nedostaje i jedan predmet u školama kako bi se djeca od ranijeg uzrasta edukovala o važnosti prevencije – zaključuje dr Savić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije