Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OPASNOG SARAJLIJU POSJETILA MISTERIOZNA ŽENA Šikalo je u Peruu uhvaćen sa kokainom vrijednim 800 miliona dolara, zatvoren u POSEBNU ĆELIJU

Hronika
Autor:

Foto: RAS Srbija

Smail Šikalo (25), mladić iz Bosne i Hercegovine, koji je uhapšen u Južnoj Americi u gradu Truhulj (Peru) zbog posjedovanja 800 paketa kokaina, boravi u izdvojenoj ćeliji tamošnjeg zatvora, a u posjetu mu je došla misteriozna žena. U toku je potraga za vlasnikom droge.

Trojica zatvorskih stražara čuvaju u peruanskom pritvoru Smaila Šikala (25) iz Sarajeva, koji je pao s tonu i po kokaina koji je trebalo da bude prošvercovan u Evropu. Istražitelji veruju da Šikalo posjeduje krucijalne informacije o tome ko je stvarni vlasnik ogromne količine droge i gdje se on nalazi, prenosi Blic.rs.

Šikalo je iz sigurnosnih razloga izolovan u posebnoj pritvorskoj ćeliji, odnosno odvojen je od ostalih uhapšenih, među kojima je i Peruanac Havijer Anibal Roke Montesinos (39). Svi su dali izjave u odvojenim prostorijama o drogi koja je bila sakrivena u vili u ulici El Palmar u luksuznom naselju u gradu Truhuljo i spremna, upakovana i označena sa BH, za evropsko tržište.

Takođe, Šikala je u pritvoru posjetila ženska osoba, ali za sada nije poznato ko je ona i u kakvim je odnosima s uhapšenim Sarajlijom.

Glavna vijest

O hapšenju Šikala u Peruu danima su izvještavali regionalni i svjetski mediji. Šikalo je tako zauzeo naslovnicu peruanskih novina “La Industria”. Tamošnji mediji označili su ga kao jednog od ključnih igrača u narkoekipi.

La Libertad: Incautan casi tonelada y media de clorhidrato de cocaína

La Libertad: Incautan casi tonelada y media de clorhidrato de cocaína Agentes antidrogas ejecutaron el sábado una operación en Pacasmayo donde incautaron 472 kilos de cocaína y esta mañana confiscaron más de una tonelada de clorhidrato en el distrito de Larco Herrera. Mafia era dirigida por un narco bosnio quien fue capturado junto a un peruano.Agentes Antidrogas asestaron un duro golpe al narcotráfico en La Libertad que permitió la incautación de al menos una tonelada y media de cocaína que iba a ser enviada por vía marítima a Europa.La operación se inició el sábado con el decomiso de 472 kilos de clorhidrato de cocaína en un inmueble del distrito de Guadalupe, en la provincia de Pacasmayo. Fueron detenidos Víctor Pinillos Baca y Carlos Pastor Paredes.Esta mañana fue intervenida una vivienda ubicada distrito de Larco Herrera que servía como centro de acopio. Detrás de los sospechosos desplazamientos se ocultaba una peligrosa red criminal dedicada al narcotráfico.Así fue como capturaron a Smail Sikalo (Bosnio) y al peruano Javier Aníbal Roque Montesinos, de 39 años.En la vivienda de la calle El palmar se encontró un carro Sanyon de placa P1L-258. En el pasadizo se halló dos maletas deportivas. Una de ellas con 28 ‘ladrillos’ de cocaína’ y la otra con 19 paquetes.En el closet de una habitación del segundo piso los agentes descubrieron más de una tonelada de clorhidrato.

Gepostet von Nueva Izquierda Callao am Sonntag, 6. Januar 2019

Kako piše list La Republika, Šikalo se u subotu pripremao da napusti Peru i uputi se ka Ekvadoru, ne sluteći da su mu agenti za petama. Hapšenje je izvršeno u koordinaciji sa DEA.

Nije prvi kriminalac iz BiH koji “operiše” Južnom Amerikom

Ovo nije prvi put da je Odjeljenje za borbu protiv droge zarobila jednog bosanskog trgovca drogom u zemlji. U julu 2016. godine uhapšen je Zoran Mihailović Jakšić (57), koga je američka DEA (Uprava za suzbijanje narkotika) tražila zbog krijumčarenja narkotika i ubistva.

Jakšić je bio vođa kriminalnog klana “Amerika”, a osuđen je u Limi na 20 godina zatvora zbog finansiranja mreže krijumčara kokaina, koja u ovoj zemlju deluje još od devedesetih godina. Vlasti ne isključuju da Smail Šikalo ima neku vezu sa svojim sunarodnikom.

¡Buenos días a todos nuestros seguidores de Diario La Industria!, esta es la información que podrán encontrar en nuestra edición impresa. También visite nuestra versión digital. ▶▶ www.laindustria.pe

Gepostet von Diario La Industria am Samstag, 12. Januar 2019

Podsjetimo, Šikalo je uhapšen zajedno sa državljaninom ove zemlje u luskuznom naselju u gradu Truhulj, a tom prilikom kod njih je pronađeno 800 paketa kokaina, ali i neobilježena sačmara i automobili koji su oduzeti.

Kako je saopštila peruanska policija, komercijalna vrijednost zaplijenjene droge procjenjena je na preko 800 miliona dolara, za koliko se vjeruje da bi se prodala u Evropi.

(Blic. Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO