Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OPASNOST NIJE PROŠLA Epidemija korona virusa u Italiji je na vrhuncu

Svijet
Autor:

Foto: ANGELO CARCONI/EPA

Epidemija korona virusa u Italiji dostigla je vrhunac, ocjenjuju epidemiolozi, a predsjednik Visokog Instituta za Zdravlje Silvio Brusafero upozorava da to ne znači da je epidemija gotova, da je Italija van opasanosti, već da bi brojevi mogli ostati stabilni i bez većih opadanja u nekoliko narednih dana, prije nego sto krivulja počne osjetno da opada.

– Teško je zamisliti da ce se stanje popraviti u kratkom vremenu. Nemamo nikakvih iskustava niti studija. Italija nije usamljen slučaj, ali smo u ovoj pandemiji jedna vrsta pilot zemlje – rekao je Brusafero.

Broj zarazenih, hopsitalozivanih i preminulih je i dalje visok, ali je jasno u opadanju, pogotovo ako se podaci posmatraju u procentima: 2.107 je novih infekcija, prema urađenim više od 6 hiljada testiranja nego dan ranije, od toga 1.047 je u Lombardiji. U odnosu na dan ranije ozdravilo je 1.109 ljudi.

Nažalost, još uvijek je 837 smrtnih slučajeva, među kojima je 381 žrtva u Lombardiji, regiji najviše pogođenom epidemijom.

Prvi put u Lombardiji se smanjuju broj pacijenata koji su smješteni na intenzivnu njegu.

Ministarstvo unutrasnjih poslova “pojasnilo” je važeću naredbu prema kojoj je zabranjeno izlaženje iz kuće, sem u izuzetnim slučajevima kupovine hrane i šetanje kućnih ljubimaca, a dozvola roditeljima da blizu kuće na kratko šetaju sa malom djecom oštro je kritikovana u regiji Lombardija i Kampanja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO