Društvo

OPASNOST U VAZDUHU Ovo je jutros najzagađeniji grad u BiH, poseban oprez savjetuje se NJIMA

Tuzla je jutros najzagađeniji grad u BiH i vazduh je na području tog grada vrlo nezdrav za stanovništvo.

OPASNOST U VAZDUHU Ovo je jutros najzagađeniji grad u BiH, poseban oprez savjetuje se NJIMA
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Indeks kvaliteta vazduha jutros je u Tuzli iznosio 208, a vrijednost PM2,5 čestica 104.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme na području tog grada moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, upozoravaju iz Eko Akcije.

Prema mjerenjima u sedam sati sati kvalitetvazduha je nezdrav na području Ilijaša, gdje je Indeks kvaliteta vazduha iznosio 200, a vrijednost PM10 čestica 157, vazduh je takođe nezdrav na području Živinica i Lukavca gdje su izmjereni indeksi kvaliteta vazduha iznosili 189 i 167, te na području Jajca i Zenica gdje su indeksi kvaliteta vazduha iznosili 165 i 164.

U takvoj situaciji sa kvalitetom vazduha stanovništvo se upozorava na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve fizičke aktivnosti napolju: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe.

Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Na području Sarajeva, vazduh je jutros nezdrav za osjetljive grupe stanovništva. Indeks kvaliteta vazduha iznosio je 122. Slična situacija je i na području Dobok Istoka gdje je Indeks kvaliteta vazduha iznosio 111.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na tim prostorima trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete vazduha temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).