Biznis

OPEK+ odolijeva pritisku: Skromno će povećati pumpanje nafte na svjetsko tržište

 Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, odlučili su danas da se drže skromnog povećanja količina koje isporučuju na svetsko tržište, imajući na umu najavljeno puštanje u promet nafte iz američkih strateških rezervi bez presedana, od čak 180 miliona barela.

OPEK+ odolijeva pritisku: Skromno će povećati pumpanje nafte na svjetsko tržište
FOTO: CNBC INTERNATIONAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Grupa poznata kao OPEK+, saopštila je da će u maju povećati proizvodnju nafte za 432.000 barela dnevno, u okviru plana za postepeni povratak na nivo pumpanja prije drastičnog smanjenja proizvodnje u jeku pandemije 2020, prenosi agencija AP.

To je neznatno više u odnosu na povećanje od 400.000 barela prethodnih mjeseci, a zvaničnici naftne alijanse kažu da revidiraju i kvote u odnosu na bazne nivoe proizvodnje zemalja članica.

Zemlje u okviru OPEK+ nisu “dirnule” molbe država koje su veliki potrošači “cr nog zlata”, da znatno povećaju pumpanje kako bi se suzbio rast cijena energije, koji podstiče inflaciju širom sveta, navodi američka agencija.

Visoke cijene nafte su, ocenjuje AP, pomogle Rusiji, koja je jedan od vodećih svetskih izvoznika nafte s udjelom od 12 posto na globalnom tržištu, da ublaži dio ekonomskog pritiska od zapadnih sankcija uvedenih zbog napada na Ukrajinu.

Cijene nafte su krenule uzlaznom putanjom kako je rasla globalna potražnja za gorivom za automobile, kamione i avione. Usljed rata u Ukrajini, njihv rast se ubrzao zbog straha od gubitka ruske nafte tržištu u slučaju pooštravanja sankcija prema Moskvi.

Pročitajte još

Kako bi zauzdao skok cijena benzina u SAD, koje u proseku iznose 4,24 dolara, što je za 1,38 dolara više nego pre godinu dana, američki predsednik DŽo Bajden se priprema da naloži puštanje u promet do milion barela dnevno iz strateških rezervi nafte tokom narednih mjeseci, a očekuje se da će to saopštiti danas.

Cijena dizel goriva za kamione, poljoprivrednu mehanizaciju i fabrike u SAD takođe je skočila na prosječnih 5,25 dolara po galonu, ili za 2,02 dolara u odnosu na prošlu godinu, prema podacima američke Uprave za energetske informacije.

Vest o “oslobađanju” nafte iz strateških rezervi SAD izazvala je danas pad cijena “crnog zlata”, ali analitičari italijanske Unikredit banke kažu da je efekat takvih poteza na cijene “obično kratkotrajan”, jer su rezerve ograničene, a manjak proizvodnje nije.

Cijena američke WTI nafte je trenutno u padu za 6,3 posto i kreće se oko 100,99 dolara za barel, dok je međunarodno referentna nafta Brent pojeftinila za 5,6 procenata na 107,50 dolara po barelu, prenosi AP.

Prihvati notifikacije