Svijet

“OPERACIJE KOJE NISU HITNE, MORAĆE BITI ODGOĐENE” U bolnicama nedostatak medicinskog osoblja

Bolnice u Njemačkoj upozorile su na nedostatak medicinskog osoblja zbog naglog porasta broja zaraženih virusom korona, koji je doveo do toga da su ljekari, medicinske sestre i pomoćno osoblje zaraženi ili moraju u samoizolaciju.

“OPERACIJE KOJE NISU HITNE, MORAĆE BITI ODGOĐENE” U bolnicama  nedostatak medicinskog osoblja
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Broj slučajeva zaraze naglo raste u Njemačkoj, koja je do sada uspjela da održi manji broj zaraženih i preminulih u odnosu na susjedne zemlje.

Prema podacima nadležnih službi, u Njemačkoj je i juče i danas registrovano više od 4.000 zaraženih u 24 časa, što je najveći porast broja slučajeva zaraze još od aprila.

Direktor medicinskog sektora u Univerzitetskoj bolnici u Frankfurtu Jirgen Graf izjavio je da je u toj klinici u posljednje dvije sedmice zaražen dvostruko veći broj zaposlenih u poređenju sa periodom od prethodna tri mjeseca.

– Bolnica će biti središte pružanja njege – istakao je Graf.

Direktor odjeljenja za zdravstvenu njegu u berlinskoj bolnici “Karitas” Ulrih Fraj rekao je da su se pogoršali unutrašnji problemi usljed potrebe da zaposleni provedu vrijeme u samoizolaciji, te da bi moglo doći do udvostručavanja novog broja zaraženih.

On je naglasio da će morati biti odgođene operacije koje nisu hitne, kao i liječenje pacijenata koji nisu zaraženi virusom korona.

Njemački kancelar Angela Merkel planira da se sa liderima njemačkih pokrajina konsultuje u vezi sa odgovorom na virus korona u srijedu, 14. oktobra.

Ona je izjavila da se sa gradonačelnicima većih gradova dogovorila u vezi sa usvajanjem strožih mjera ukoliko dođe do ubrzanja širenja zaraze od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika u jednoj sedmici.

Merkelova je istakla da bi ograničenja mogla da uključuju stroža pravila nošenja maski, ograničavanje broja ljudi na privatnim okupljanjima, kao i strože mjere u vezi sa kupovinom alkohola.

Prema riječima Merkelove, prioritet je da se ne ponovi zatvaranje ekonomije i društva, kao što je to bio slučaj u proljeće ove godine.

– Dokazali smo da možemo zajedno da se borimo protiv virusa i treba to ponovo da učinimo – poručila je Merkelova.