Digitalna Srpska

Opet na udaru kritika: Kompanija za zaštitu privatnosti zabrinuta zbog Fejsbukovih pametnih naočara

Irska organizacija za zaštitu privatnosti podataka izrazila je zabrinutost u vezi sa novim pametnim naočarima kompanije Fejsbuk.

Opet na udaru kritika: Kompanija za zaštitu privatnosti zabrinuta zbog Fejsbukovih pametnih naočara
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nove pametne naočare, koje je Fejsbuk napravio u saradnji sa kompanijom Rej-Ban, izazvale su zabrinutost Irske organizacija za zaštitu privatnosti podataka. Od tehnološkog giganta tražili su da objasni da li uređaj može da na odgovarajući način obavijesti ljude koje snima. Nacionalno tijelo za privatnost podataka u Irskoj (The Irish Data Privacy Commissioner DPC) navodi da je pametne naočare, koje su zajednički napravili Fejsbuk i Rej-Ban, tehnološki gigant predstavio prošle nedjelje. Uređaj je privukao pažnju ne samo medija, već i vlasti u velikom broju zemalja.

Italijansko udruženje “Garant Prajvasi”, koje takođe vodi računa o bezbjednosti podataka korisnika, zatražilo je od DPC da dobije odgovore od kompanije Marka Zakerberga o tome da li je uređaj u skladu sa zakonima o privatnosti.

Irski DPC vodeće je tijelo EU za praćenje aktivnosti “Fejsbuka”, jer je evropsko poslovanje tehnološkog giganta stacionirano u Dablinu.

-Iako je opšteprihvaćeno da mnogi uređaji, uključujući pametne telefone, mogu snimati tzv. treće osobe (third-party individuals), najčešće je slučaj da su kamera ili telefon vidljivi kao uređaj pomoću kojeg se snima, čime se oni koji su na snimcima obaveštavaju o tome – navodi se u saopštenju irskog regulatora.

Pročitajte još

Oba pomenuta regulatorna tijela žele da znaju da li uređaj može pravilno da ukaže na to da snima okolinu i da obavijesti ljude oko korisnika o snimanju koje je u toku.

Fejsbuk do sada nije uspio da pruži uvjerljive dokaze da naočare imaju tu mogućnost, primjetili su u DPC.

Naočare imaju veoma malu indikatorsku lampica koja se pali kada se snima. Ni DPC niti “Garant Pajvasiju”-u nisu pruženi dokazi da su Fejsbuk ili Rej-Ban izvršili sveobuhvatno testiranje na terenu kako bi se osiguralo da je pomenuti indikator efikasno sredstvo za obaveštavanje, prenosi b.92.

Fejsbukove pametne naočare nemaju nikakve detalje koji bi ukazali na to da su posebne već liče na običan Rej-Ban model. Međutim, ovaj prenosni uređaj dolazi sa dvije frontalne kamere, dva zvučnika i tri mikrofona za snimanje okoline. Predviđeno je da baterija traje oko šest sati.

-U skladu s tim, DPC i ‘Garant’ sada pozivaju ‘Fejsbuk’ da potvrdi i pokaže da je LED indikatorska lampica efikasna za svoju svrhu, te da pokrene informativnu kampanju kako bi upozorila javnost o tome kako bi ovaj novi proizvod mogao dovesti do podizanja svijesti kod ljudi o tome da postoji način da ih neko snima skoro neprimetno – zaključio je DPC.

Prihvati notifikacije