Sport

OPORAVAK PO PLANU Pauza neće uticati na Ivanu Španović

Ivana Španović je ''stari sportista'' i odsustvo sa treninga ili takmičenja ne može gumicom da izbriše sve ono što se akumuliralo dugogodišnjim radom, kaže Goran Obradović, trener najbolje srpske atletičarke.

OPORAVAK PO PLANU Pauza neće uticati na Ivanu Španović
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Obradović je u razgovoru za Tanjug govorio o tome kako se velika šampionka nosi sa trenutnom situacijom i izostankom sa staze. Španović je prošlu godinu završila sa povredom zbog koje je propustila Svjetsko prvenstvo u Dohi, a ubrzo poslije toga svijet je pogodila pandemija korona virusa .

Svjetska i evropska šampionka u skoku udalj sredinom juna zaradila je novu povredu, kada je slomila metatarzalnu kost, zbog koje je sada u procesu rehabilitacije.

– Izuzetno je teško sportisti da se nosi sa povredom, pogotovo kada se to desi usred takmičarske sezone kao što se to desilo Ivani . Sportisti su uvijek fokusirani na glavno takmičenje i kada ih nešto spriječi da se pojave na istom onda prolaze kroz ozbiljne krize. S obzirom na to da su nam ove sezone otkazana sva velika takmičenja, Ivanina povreda nas nije izbacila iz kolosijeka – rekao je Obradović.

Na pitanje koja je situacija “pogubnija” za Ivanu, kada nema trening ili kada nema takmičenje, njen trener je odgovorio:

– Ne mogu reći da je nešto od ta dva pogubno za Ivanu. Ona je ”stari sportista” koji iza sebe ima bezbroj treninga i takmičenja. Odsustvo sa treninga ili takmičenja ne može gumicom izbrisati sve ono što se akumuliralo dugogodišnjim radom.

FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Svi sportisti su generalno morali da redefinišu ciljeve postavljene za 2020. godinu, Olimpijske igre u Tokiju pomjerene su za sljedeće ljeto, situacija je i dalje neizvjesna, a kalendar takmičenje svakodnevno je podložan izmjenama.

– Ova situacija jeste atipična, ali se meni nije desila prvi put. Početkom devedesetih godina naši sportisti su imali velikih problema sa takmičenjima, jer nam je svijet uveo sankcije. Naš tim je uvijek spreman da odgovori svim izazovima. Situaciju smo sagledali iz svih uglova, a ovu godinu koristimo da njen organizam što više oporavimo od višegodišnjeg zamora izazvanim neprestanim takmičenjima. Od 2013. godine do danas Ivana je osvojila 12 medalja na najvećim takmičenjima – objasnio je Obradović.

Cijela situacija sa koronom donijela je promjenu plana, pa su Obradović i Španović odlučili da neće učestvovati na Svjetskom prvenstvu u kineskom Nankingu, koje je na programu 19. do 21. marta sljedeće godine, zbog Evropsko prvenstva u dvorani od 5. do 7. marta, na kom će Ivana pokušati da osvoji četvrto zlato u nizu.