Biznis

OPORAVAK SE OČEKUJE NAREDNE GODINE Pandemija smanjila prihode od vazdušne kontrole u BiH

Prihod BiH od vazdušne kontrole u ovoj godini, usljed krize izazvane pandemijom virusa korona, biće niži za 30 odsto od planiranog.

OPORAVAK SE OČEKUJE NAREDNE GODINE Pandemija smanjila prihode od vazdušne kontrole u BiH
FOTO: VINCENT JANNINK/EPA

Što znači će umjesto 76 miliona iznositi 52 miliona KM, izjavio je direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) Davorin Primorac.

Primorac je istakao da je vazdušni promet u ovoj godini manji za 54 odsto, a BiH je očekivala povećanje prihoda od vazdušne kontrole, budući da je krajem 2019. godine preuzela nadzor nad vazdušnim prostorom.

Primorac je za današnji zagrebački “Večernji list” izdanje za BiH rekao da je u januaru i februaru sve išlo po planu, čak je bio zabilježen i rast vazdušnog saobraćaja od devet odsto u odnosu na planirani.

Prema njegovim riječima, BHANSA je u posljednjih pet godina imala nevjerovatan rast i kulminacija je bilo preuzimanje odgovornosti za vazdušni saobraćaj krajem prošle godine, a ove je trebalo da sve to bude kapitalizovano, što je spriječila pandemija virusa korona.

Primorac se nada da će početak oporavka vazdušnog saobraćaja uslijediti od proljeća iduće godine i da će se BiH brzo vratiti na planirano mjesto kada je riječ o vazdušnoj kontroli.

Do kraja prošle godine, kada je BiH preuzela nadzor nad svojim vazdušnim prostorom iznad 10 hiljada metara, ovaj nadzor vršile su Hrvatska i Srbija.