Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Opozicija i pravda

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

Otkako su počela okupljanja građana koji daju podršku Davoru Dragičeviću i traže istinu i pravdu za ubijenog Davida, cijeloj ovoj priči zamjerano je samo jedno – miješanje opozicije.

Šta rade političari na trgu kada građani traže pravdu, pomislio je svaki drugi prosječan stanovnik BiH, govoreći “da smo normalna zemlja politika se ne bi miješala”.

Kao prvo, da smo normalna zemlja do ovoga ne bi ni došlo. Kao drugo, postavlja se pitanje šta bi vlast i građani koji ne dijele takvo mišljene zamjerali Davoru da nije pozivao opoziciju? Našlo bi se nešto. Možda bi mu zamjerali što ih nije zvao, možda bi glavno bilo to što je išao u Sarajevo ili ko zna šta drugo.

Jedno je sigurno, dolazak opozicije na tgr omogućio je vlastima u Republici Srpskoj da se orgade od slučaja i kažu da je politizovan. To im je bilo najlakše, a opozicionari su im, praveći mitinge od skupova kojima je povod ubistvo djeteta, u tome puno pomogli.

Da li su trebali dati podršku ocu i otići na trg? Jesu.

Da li su trebali uzeti mikrofon i pričati o izborima? Nisu.

Da li je nekima od njih to donijelo glasove? Jeste.

Međutim, pravo pitanje je da li je to najveći problem koji imamo u ovom slučaju?!

Generalizacija je problem. Niti su na trgu stajali svi ljudi isključivo iz interesa, niti su svi tu samo zbog istine. Uvijek je bilo i jednih i drugih. Uvijek je tu bio neko koga boli briga za Davida i Davora, ko je tu da ga vide, a uvijek je bilo i onih koji su svim srcem bili uz njih. Tako je i sa opozicijom.

Neki su ih iskoristili, neki više ni ne spominju pokojnog Davida, a neki, iako nisu na trgu, i dalje tu i tamo podsjete da slučaj još uvijek postoji. Međutim, činjenica je da ih sa građanima više nema. Da li su izbori slučajno ili namjerno bili prekretnica možemo samo pretpostaviti i nadati se da nije ono najgore.

Možemo se samo nadati da se naši političari ne dijele na one koji politički profitiraju na smrti mladića, na one koji, ni nakon ovoliko grešaka, neće priznati da su nesposobni i na one koji možda kriju ubicu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO