Politika

OPOZICIJA O SPORAZUMU Jedni kritikuju, drugi podržavaju dokument potpisan u Vašingtonu

Opozicione stranke različito reaguju na sporazum koji je potpisan u Vašingtonu - od kritika cjelokupnog sporazuma ili njegovih dijelova, do podrške dokumentu kao napretku koji je značajan za dalje odnose Beograda i Prištine.

OPOZICIJA O SPORAZUMU Jedni kritikuju, drugi podržavaju dokument potpisan u Vašingtonu
FOTO: EVAN VUCCI/TANJUG/AP

Tako Stranka slobode i pravde tvrdi da u Bijeloj kući nije potpisan nikakav srpsko-albanski, nego američko-srpski sporazum kao dio predizborne kampanje Donalda Trampa.

U današnjem saopštenju ŠP se navodi da je sporazum posvećen Izraelu, zaštiti američkih ekonomskih interesa u oblasti energetike, telekomunikacija i infrastrukture, a da se dotiče i Beograda i Prištine.

ŠP tumači da uvođenje moratorijuma na statusnu pitanje od godinu dana znači da poslije isteka tog roka počinju statusni razgovori, ističe da je tzv. Kosovo je dobilo priznanje nezavisnosti od Izraela, a Srbije pristala da preseli ambasadu u Jerusalim, što smatra bezbjednosnom opasnošću zbog moguće reakcije muslimanskih ekstremista, a kao dobre strane sporazuma ističe prihvatanja diploma i obaveze neometanja slobodne trgovine.

Pročitajte još

Lider DSS Miloš Jovanović ocjenjuje da napredak u rješavanju ekonomskih odnosa Srbije i tzv. Kosova moguće samo načelno da se pozdravi u zavisnosti od toga da li se njime, kako kaže, ojačava ili slabi pozicija zemlje u rješavanju suštinski važnih političkih pitanja.

Jovanović, kako se prenosi u saiopštenju DSS, smatra da se dogovorom u Vašingtonu delegitimiše uloga UN, i u tom kontekstu sporazum ne vidi kao povoljan za Srbiju.

– Svaki potez koji vodi jačanju Srbije je dobrodošao, ali nijedan takav potez ne može i ne smije biti u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije i međunarodnim pravom – posebno rezolucijom 1244 SBUN – koji predstavljaju jedini mogući okvir rješavanja problema albanskog separatizma na Kosovu i Metohiji – poručuje Jovanović.

Predsjednik pokreta Dveri Boško Obradović ocjenjuje da je potpisivanjem ovog Sporazuma predsjednik Srbije na mala vrata, prećutno uveo i statusni uslov i priznao tzv. Kosovo kao partnera u Sporazumu.

On tvrdi da je riječ, kako kaže o polufinalu dugogodišnjeg procesa priznanja nezavisnosti Kosova kao suverene i samostalne države od strane vlasti SNS i SPS i poziva se na to da u sporazumu, kako kaže nema više nema Kosova ”sa zvjezdicom”, Rezolucije 12 44 SB UN, ni Zajednice srpskih opština.

Za lidera LDP Čedomira Jovanovića postizanje dogovora u Vašingtonu, je jedan od ključnih koraka u poboljšanju donosa dva naroda, a da je posredovanje Amerike u u tome da on bude donijet, ali i implementiran, jako važno.

Pročitajte još

– To je posao političara i na Kosovu i u Srbiji nakon današnjeg sastanka u Americi. Da daju sve od sebe da napravimo taj korak napred u odnosima u vremenu pred nama. Upravo zato podržavam postizanje današnjeg dogovora – naveo je Jovanović u saopštenju.

I lider SPO Vuk Drašković kaže da je sporazum u Bijeloj kući otvorio vrata nade da će se svi preostali sporovi između Srbije i Kosova, kao i u cijelom regionu rješavati dijalogom i dogovorom.

– Samo tako, a ne zamrznutim konfliktima, otvara se ubrzani put prema Evropi, za ekonomski i demokratski preporod Srbije – rekao je Drašković i dodao da ohrabruje činjenica da su SAD posvećene evropeizaciji Zapadnog Balkana.

Prihvati notifikacije