Politika

"OPOZICIJA POLITIZUJE SVAKU TEMU" Iz Vlade Srpske odgovaraju na prozivke oko jednokratne pomoći borcima

Jednokratna novčana pomoć demobilisanim borcima Vojske Republike Srpske za vaskršnje praznike već danima je tema u javnosti, i dok je jedni pozdravljaju, drugi tvrde da se time borci ponižavaju.

"OPOZICIJA POLITIZUJE SVAKU TEMU" Iz Vlade Srpske odgovaraju na prozivke oko jednokratne pomoći borcima
FOTO: VLADA RS

Opozicija je odluku Vlade Srpske da pomoć od 100 KM prime samo socijalno ugrožene kategorije, odnosno nezaposleni borci od prve do pete kategorije, mlađi od 60 godina, nazvala sramnom.

Optužili su Vladu RS da dijeli borce, kao i da je spisak uslova iz javnog poziva preobiman i “rađen samo kako bi mnogi od boraca odustali da se prijave”.

S druge strane iz kabineta premijera Radovana Viškovića za Srpskainfo ističu da opozicija politizuje sve, pa i pomoć koja se dodeljuje najugroženijim kategorijama demobilisanih boraca.

– Opozicija sve što radi Vlada Srpske želi politizovati, omalovažiti i podcijeniti. Svaku temu i svaku aktivnost Vlade Srpske komentarišu političkim floskulama i ispreznim parolama. Činjenica je da su boračke kategorije među najvažnijim prioritetima Vlade. Do sada smo realizovali više različitih projekata namjenjenih ovoj populaciji – ističu u kabinetu premijera.

Pročitajte još

Premijer je ranije podsjetio da su početkom ove godine invalidnine povećane za tri odsto, kao i da su invalidnine od 2013. godine do danas ukupno uvećane za 20,3 odsto.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović podsjetio je juče da se za oblast boračko-invalidske zaštite, oblast rada i zapošljavanja i oblasti penzisko-invalidskog osiguranja u ovoj godini izdvaja 403 miliona КM ili 10,6 odsto republičkog budžeta, najviše otkako je ustanovljen ovaj sistem zaštite.

On dodaje da se za finansiranje obaveza utvrđenih propisima iz oblasti boračko-invalidske, prvenstveno isplatu porodičnih i ličnih invalidnina, boračkih dodataka i ostalih davanja izdvaja oko 240 miliona КM ili 7 odsto Budžeta RS.

– Кroz penzijsko i invalidsko osiguranje za boračke kategorije izdvaja se 150 miliona КM, dok će za zapošljavanje demobilisanih boraca i dece poginulih boraca samo u ovoj godini biti izdvojeno 13.340.000 КM za 1.334 lice, 1.227 demobilisanih boraca i 107 dece poginulih boraca- kaže Milunović. Ministar navodi da će u Srpskoj u ovoj godini 84.000 boraca sa navršenih 60 i više godina života primiti mesečni borački dodatak, što je 4.000 više nego prethodne.

Poslanik u NSRS Srđan Mazalica nije saglasan sa ocjenama opozicije da su borci najnovijim javnim pozivom poniženi.

FOTO: FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: FOTO: PRIVATNA ARHIVA
Srđan Mazalica

On ističe da se tačno zna na koga se taj javni poziv odnosi.

Mazalica kaže da se Vlada morala voditi određenim kriterijima i da je stoga javni poziv takav kakav jeste.

– Opozicija ovo pitanje politizuje. Međutim, i da je opozicija sada na vlasti isto bi se suočili sa takvom vrstom dileme koje uslove staviti u javni konkurs kada je u pitanju jednokratna pomoć. Vjerujem da bi na kraju odlučili isto kao i Vlada Srpske – kaže Mazalica za Srpskainfo.

Prihvati notifikacije