Društvo

OPOZVANA ODLUKA Turska neće besplatno liječiti turiste od korone

Direktor Jute Aleksandar Seničić upozorio je građane Srbije koji planiraju da ljetuju u Turskoj da na put ne kreću bez polise koja pokriva i liječenje virusa korona ili potvrde Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, kako bi izbjegli da liječenje u slučaju bolesti plaćaju iz svog džepa, pošto je turska Vlada opozvala raniju odluku da sve turiste liječi na svoj račun.

OPOZVANA ODLUKA Turska neće besplatno liječiti turiste od korone
FOTO: NATAŠA TELEBAK/RAS SRBIJA

Moguća su dva načina liječenja o trošku države domaćina: potvrda od RFZO koja mora da se verifikuje i u Turskoj i polisa zdravstvenog osiguranja koja pokriva i troškove od virusa korona, koju izdaju tri osiguravajuće kuće u Srbiji: Dunav osiguranje, DDOR i Unika – rekao je Seničić.

Direktor Jute (Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije) je naglasio da će, bez tog osiguranja u slučaju da se zaraze virusom korona, turisti troškove plaćati sami.

Seničić je naveo i da će lice koje se zarazi i ima simptome koji ne zahtijevaju bolničko liječenje, boraviti 14 dana u izolaciji u izdvojenom dijelu hotela, gdje je i inače uplaćen aranžman.

– Ukoliko bude neophodno bolničko liječenje i u tom slučaju će troškove pokriti osiguravajuća kuća, ukoliko putnik ima polisu – rekao je Seničić.

Što se tiče ljetovanja u Egiptu tamo država i dalje snosi sve troškove liječenja ako to bude neophodno, ali agencije insistiraju na tome da putnici imaju polise, što je najsigurniji i najjeftiniji način, budući da one pokrivaju i druge bolesti, ne samo virus korona.