Društvo

OPREZ Petarde raznose šake i povređuju oči, praznike uljepšajte manje opasnim stvarima

Ljekari apeluju na građane da, tokom  praznika, budu oprezni sa petardama i drugim pirotehničkim sredstvima koja, usljed nestručnog rukovanja, mogu da izazovu trajni invaliditet.

OPREZ Petarde raznose šake i povređuju oči, praznike uljepšajte manje opasnim stvarima
Foto: screenshot YouTube

Objašnjavaju da, u ovakvim situacijama, najviše stradaju šake i prsti, te oči i dijelovi lica. Nerijetko je riječ o dubokim povredama u kombinaciji sa opekotinama, čije je liječenje dugotrajno.

U Klinici za očne bolesti UKC RS, do sada, svake godine u periodu praznika budu zbrinute desetine povreda očiju

Većina njih mogla bi biti spriječena adekvatnom zaštitom prilikom korištenja pirotehničkih sredstava. Najčešće je riječ o povredama kapaka, konjunktive, rožnjače i beonjače, ali može da dođe i do probijanja oka. Riječ je o najtežim povredama koje su, i pored najbolje učinjenih hirurških intervencija, veoma nezahvalne za prognozu. Zato, vatromet i ostala pirotehnička sredstva ostavimo profesionalcima, pa ćemo više uživati u praznicima – poručili su više puta iz ove zdravstvene ustanove, dodavši da su, kad je riječ o Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju, najčešće traumatske povrede šake, amputacije dijelova ekstremiteta, opekotine.

U zavisnosti od povrede i stepena oštećenja, u najvećem broju slučajeva neophodni su operativni zahvati.

Najrizičnija, istovremeno i najugroženija kategorija su djeca i maloljetnici, ali se ranijih godina dešavalo da od petarde stradaju i osobe na pragu sedme decenije.