Društvo

OPREZNO SA OTPADOM U domaćinstvu imate sumnju na virus korona, ovako postupajte

Ukoliko u domaćinstvima postoje sumnjivi ili potvrđeni slučajevi zaraze korona virusom (COVID-19) čije zdravstveno stanje ne zahtijeva bolničko liječenje, odnosno, koji imaju blagu kliničku sliku, sav otpad koji potiče od ovih osoba – maramice, maske, rukavice, igle, lancete, mora se odvojiti od ostatka otpada.

OPREZNO SA OTPADOM U domaćinstvu imate sumnju na virus korona, ovako postupajte
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH kažu da to uključuje i otpad koji se inače može reciklirati, poput plastičnih čaša od jogurta i slično.

Maramice, maske i rukavice za jednokratnu upotrebu treba  spakovati u dvije vrećice dobro zavezane ili zatvorene ljepljivom trakom. Ukoliko se koriste oštri predmeti, na primjer igle, lancete i slično, treba ih spakovati u posebne neprobojne zatvorene posude ili kutije. Kako bi se osiguralo da ostali korisnici kontejnera za komunalni otpad, kao i radnici koji prikupljaju taj otpad, ne budu izloženi riziku, sav otpad koji potiče od osoba u izolaciji mora se prije konačnog odlaganja spakovati u dobro zatvorene duple deblje kese. Ovako upakovan otpad treba ostaviti na sigurnom mjestu 72 časa prije nego što se odloži u zajednički kontejner – navode u ovom zavodu.

Komunalnim radnicima se preporučuje da:

– poštuju pravila nadležnih institucija;

– upotrebljavaju zaštitnu opremu (lična zaštitna oprema, poput maski, rukavica, itd.);

– često peru i dezinfikuju radne kombinezone i gumene rukavice;

– zamijene jednokratne zaštitne rukavice nakon svake upotrebe;

– često dezinfikuju vozila.