Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Oproštaj od Nebojše Glogovca: Sahranjen u tišini, ispraćen ovacijama na komemoraciji

Kultura
Autor:

Velikan srpskog glumišta Nebojša Glogovac sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Glogovac je sahranjen u tišini, bez muzike i govora. Bilo je mnogo ostavljenih venaca od glumčevih kolega sa FDU, školskih drugova, članova porodice, prijatelja. Na Novom groblju je tokom sahrane bila ogromna gužva. Prisustvovalo je na hiljade ljudi, među kojima je bilo i mnogo mladih.

Na groblje su među prvima stigli Nikola Đuričko sa suprugom, Dušan Savić, Radoš Bajić, Dubravko Jovanović, Emir Kusturica sa suprugom Majom, Aleksandar Srećković Kubura, Goran Jevtić, Milorad Milinković, Zoran Cvijanović, Dejan Lutkić, Miloš Vlalukin, Voja Brajović, Dragan Mićanović, Jagoš Marković…

Na sahranu je došao i nekadašnji glumac, a danas iguman manastira Draginac Rastko Lupulović.

Opelo je počelo u 14 časova uz hor Divne Ljubojević.

Opelo velikom glumcu je održao mitropolit Amfilohije Radović.

– Nebojša je video da zemlja nije za njega i zato bog uzima najbolje od nas – rekao je Amfilohije.

Kako je rečeno na sahrani, patrijarh Irinej bio je sprečen da drži opelo iako je tako bilo planirano, i iako ga je mnogo cenio.

Nakon završenog opela formirala se kolona koja je krenula ka Aleji zaslužnih građana, gde je Glogovac sahranjen. U tišini uz suze i jecaje ljudi su se oprostili od voljenog glumca, prijatelja, čoveka.

Porodica, kolege i prijatelji oprostili su se danas od glumca Nebojše Glogovca na komemoraciji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), završenoj petnaestominutnim aplauzom.

Komemoracija je počele emitovanjem Glogovčevog monologa iz predstave “Hamlet”, nakon čega je direktorka JDP, Tamara Vučković Manojlović kazala da je proteklih dana u JDP stiglo mnogo telegrama saučešća iz zemlje i regiona u kojima je pominjan talenat, jedinstvenost i dobrota Nebojše Glogovca.

“Bio je veliki, svi smo to oduvek znali. Sledio je svoj talenat. Prezirao je patetiku i lažne emocije. Seledio je svoj osećaj za dobro i svoja uverenja od kojih nikada nije odustajao”, kazala je ona i kroz suze dodala da je bila radost i privilegija biti prijatelj Nebojše Glogovca.

Reditelj Dejan Mijač je govorio o glumčevim počecima i sazrevanju, u govoru je rekao da je Glogovac “svaki put bio nov, čudan, neponovljiv, snažan i drag svima. On je imao šta da kaže…”.

Uz slike na velikom platnu iz pozorišnih predstava u kojima Glogovac igrao, glumac Marko Janketić je pročitao pismo režisera Slobodana Unkovskog, koji je istakao da je Glogovac “u svemu što je igrao ostavio ogroman i dubok trag”.

“Glogovčev odlazak je pomerio zgradu JDP-a…napukla je teatarska mapa regiona, potresla se fimska industrija, Pulska Arena se nakrivila”, naveo je u pismu Unkovski i završio sa: “Nismo stigli ni da ti mahnemo, dragi Nebojša”.

Po emitovanju scene iz filma “Klopka”, reditelj Srdan Golubović je rekao da je uvek bio “zadivljen i opčinjen talentom” Glogovca.

“Nikad nije bilo potrebno ponavljati scene, nikad. Glogovac je za mene bio najveći glumac na svetu”, kazao je Golubović.

Video-poruku povodom smrti glumca je uputio reditelj Aleksandar Popovski, a govorio je i Vojin Ćetković, kolega i kum Nebojše Glogovca.

Na komemoraciji je emitovan i snimak scene iz predstave “Hadersfild”, a potom se uz suze od Glogovca oprostio glumac Goran Šušljik rekavši da se “spušta zavesa i ide aplauz za večnost”.

U ime glumaca iz klase, od Glogovca se oprostila Nataša Ninković rekavši: “Pokazao si nam kako se izgara za istinom, kako se uvek ide do kraja, kako se prezire laž… kako se može biti čuvar tradicije, a gladan za modernim, novim.. kako se može biti svoj… Putuj vojvodo naš i sa andjelima budi”.

Tokom komemoracije su prikazani i odlomci iz predstava “Barbelo, o psima i deci”, “Bure barut”, “Metamorfoze”, “Šine”, i iz filma “Ubistvo s predumišljajem”.

Na kraju komemoracije kojoj je prisutvovao i ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević, na binu je izašao ceo anasmbl JDP-a, i svi su, okrenuti ka fotografiji Nebojše Glogovca, aplaudirali uz pesmu Gabi Novak “Pamtim samo sretne dane”.

Pridružila se cela sala uz ovacije i aplauz od 15 minuta.

(Blic, Beta)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO