Kultura

OPSJEDNUT KRAJIŠKIM MENTALITETOM Stefan Bundalo mašta da snimi film “Odumiranje međeda”

Poslije nagrada i visokih ocjena filmske i pozorišne kritike tokom prošle godine, glumac Stefan Bundalo iz Kozarske Dubice, angažovan u Jugoslovenskom dramskom, “Ateljeu 212” i pozorištu “Boško Buha”, ima ambiciozne planove u 2020.

OPSJEDNUT KRAJIŠKIM MENTALITETOM Stefan Bundalo mašta da snimi film “Odumiranje međeda”
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Osim filmova, televizijskih serija i pozorišnih predstava, ovaj mladi glumac opsjednut je zavičajnim temama, krajiškim mentalitetom i djelima Branka Ćopića.

Kada bih bio u prilici, obezbijedio producenta, dakle imao novca, napisao bih scenario i snimio film o krajiškom mentalitetu, o našem čovjeku velikog srca, širokih pleća, krutom dobričini i pravedniku, sa smislom za humor i etno muziku. Prepoznajem to u romanu “Odumiranje međeda” Branka Ćopića – kaže za Srpskainfo Stefan Bundalo, koji je glumačku akademiju završio u klasi profesora Nebojše Dugalića na BK univerzitetu.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Bundalo smatra da u Republici Srpskoj postoje dobre filmske teme, odlični glumci željni posla i dokazivanja, ali nedostaju scenariji, novac i hrabrost. Krajnje je vrijeme, kaže Bundalo, da vlast shvati važnost kulture i umjetnosti, filma, pozorišta, muzike, koja može o nama poslati najbolju sliku u svijet.

– U svakom pogledu neophodno je pomjeriti sadašnje granice glume, kamere, filmskog formata i izraza. Treba podsticati domaće autore da rade i stvaraju po cijenu da to svaki put ne bude na najvišem nivou ali će svakako steći iskustvo, naučiti, stati uz bok uspješnijima – uvjeren je Stefan Bundalo, koji je u Beogradu, u nekoliko vodećih pozorišta, pronašao svoju glumačku oazu.

Narednog mjeseca će na RTS početi prikazivanje serije “Klan”, u osam epizoda, po scenariju i u režiji Bobana Skerlića, u kojoj Bundalo igra jednu od glavnih uloga. Takođe, u predstavi “Ujka Vanja” Artefak fonda i Narodnog pozorišta “Sterija” iz Vršca, koja je nedavno postavljena na scenu, pojavljuje se u ulozi Astrova. Bundalo sa velikim uspjehom igra i u predstavama “Homo Faber”, “Pitam se pitam koliko sam bitan”, “Ukalupljivanje”,  “Noćna straža”, “Figarova ženidba i razvod”…

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Snimio je i nekoliko filmova – “Neprijatelj”, “Mali Budo”, “Top je bio vreo”.

Boravak u Dubici za njega je uvijek izvor nove energije i nadahnuća. Sve je, kaže, počelo u dubičkom Dramskom studiju “Artist”, gdje je sa kolegama odigrao desetine predstava. Amatersko bavljenje glumom kod njega je preraslo u profesiju.

– Svaka sredina, bez obzira na njenu veličinu, može biti plodna za stvaranje ako u njoj žive ljudi koji se ne žele prepustiti učmaloj svakodnevici. Najbolji primjer za to je Kozarska Dubica, gradić u podnožju slavne planine, koji je, bez obzira na ograničene mogućnosti, iznjedrio iznenađujuće veliki broj talentovanih glumaca – smatra Bundalo, koji s velikim uspjehom igra u predstavama za odrasle i za djecu, snima muzičke spotove, igra, pjeva, vodi tv emisije…

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Pozajmio je i glas nestašnom i vragolastom zecu u plavom kaputu i bez pantalona u animirano-igranom filmu “Zec Petar”.

– Mangup. Pravi mangup u pozitivnom smislu. Hrabar zeka koji se bori za svoja uvjerenja, koja su nekad i pogrešna, ali ne odustaje. Karakteri kao što je Petar Zec odrastaju u dobre i poštene ljude – izjavio je Bundalo o svom liku koji nas pričom uvodi u pozorište “Boško Buha”, jednu od njegovih omiljenih adresa u Beogradu.

– U pozorištu “Boško Buha” igramo jednu divnu predstavu, „Pitam se pitam, koliko sam bitan“ Erlenda Lua, jednog od najvećih skandinavskih pisaca svih vremena. Igramo predstavu na maloj sceni, gdje su djeca veoma blizu, na metar od glumaca, što je istinski doživljaj i za njih i za glumce. To mi se veoma dopada – iskreno za Srpskainfo kaže Bundalo poredeći film i pozorište, svoje dvije glumačke ljubavi.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Perica i Stefan Bundalo

– Film je masovniji medij, pa je zato publici zanimljiviji, ali pozoriše nosi tu nepredvidivost i trenutno uzbuđenje na sceni – zaključuje Bundalo, koji se nedavno, sa velikim uspjehom, okušao i u popularnoj seriji “Državni posao”.

Riječ je, kaže, o autentičnom krajiškom humoru na aktuelne teme, koji je na prečac stekao široku popularnost.

Dubički glumci

U Kozarskoj Dubici su rođeni ili prve glumačke korake, osim Stefan Bundala, načinili Tihomir Stanić, Marko Misirača, Marko Makivić, Srđan Sekulić, Rajko Marčeta, Dado Ćosić, Gavro i Goran Burazor, Dejan Lazić, Željko Dimić, Stojan Dečermić…

– U glumi su se pronašli mnogi moji vršnjaci iz rodnog grada. To je bio bijeg iz sive realnosti postratnog perioda – smatra Stefan Bundalo.

Sin Perice Bundala

Stefan Bundalo je sin Perice Bundala, poslanika u NS RS, sa kojim, kaže, češće priča o Narodnom pozorištu i glumi nego o Narodnoj skupštini i politici.