Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Opštine će se ODREĆI dijela prihoda od LEGALIZACIJE bespravno izgrađenih objekata

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Porodice poginulih i ratni vojni invalidi u Srpskoj biće, najvjerovatnije, potpuno oslobođeni plaćanja troškova legalizacije.

Savez opština i gradova RS preporučiće svim lokalnim zajednicama u RS da oslobode ove kategorije obaveze da plaćaju naknade u postupku legalizacije, kao što su toga bili oslobođeni i prije nego što je nedavno donosen novi Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata u Srpskoj.

– Zvanično ćemo tu preporuku donijeti na sljedećem zasjedanju, koje bi trebalo da bude u oktobru. Ideja je da se donese jedinstvena odluka za sve opštine i gradove u RS, tako da će naša stručna služba pripremiti takvu odluku koju ćemo onda ponuditi svim lokalnim zajednicama da je mogu predložiti za usvajanje u svojim skupštinama – ističe predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić, koji smatra da je realno da se ove kategorije stanovnika oslobode tih troškova.

Ovakvu odluku ljetos je od Saveza opština i gradova zatražila Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u RS, nakon što je usvojen novi zakon o legalizaciji.

Tim zakonom je, naime, predviđeno da opštine same mogu donijeti odluke o odobravanju određenih popusta, odnosno subvencija za legalizaciju za određene kategorije stanovništva. Zakonom je određeno da to mogu biti porodice poginulih, ratni vojni invalidi, siromašni koji primaju socijalnu pomoć, borci, izbjeglice, raseljeni i povratnici, žene žrtve rata, kao i civili sa invaliditetom, a koji legalizuju objekte manje od 400 kvadrata bruto površine.

Iz Republičke organizacije su zato odmah pisali Savezu opština i gradova RS i zatražili da to u svim mjestima obavezno budu porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi.

– To neće mnogo oštetiti budžete opština u RS – ocijenio je predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović.

Preciznih podataka o tome koliko ovih porodica još treba da legalizuje kuće nema, ali u ovoj organizaciji procjenjuju da bi se takve subvencije odnosile na nekoliko hiljada ljudi u Srpskoj.

Naknade i kazne

Po novom zakonu, investitor, odnosno vlasnik objekta koji se legalizuje dužan je da plati naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rentu koja se obračunava u postupku izdavanja rješenja o naknadnom izdavanju građevinske dozvole za bespravno izgrađeni objekat.

Oni koji zahtjev za legalizaciju ne podnesu do kraja ove godine platiće i dodatnu naknadu za legalizaciju, odnosno kaznu od još 20 odsto od obračunatih naknada.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO